Следвайте ни

Чудо в Потопената църква! Какво се случи броени часове преди литургия

viber icon

Само час преди обявеното за 11:00 часа в неделя от старозагорския митрополит Киприан служение в потопения от далечната 1965 година година храм „Свети Иван Рилски“ водата се отдръпна и приготвените за владиката и свещениците ботуши се оказаха ненужни, разказаха участници в традиционното от три години насам тайнство, пише "Монитор". 

„По милост Божия, в последните няколко дни, водата се изтегли от храма и Св. Иван Рилски ни позволи днес да служим тук. Благопожелавам на всички здраве, мир и дълголетие и вярвам, че следващата година ще може да продължим традицията и да отслужим света литургия.

Вярата, надеждата и любовта са тези, които ще ни крепят в живота“, коментира владиката, който е споделял че още като млад монах, на път от Нова Загора към град Твърдица е отправял молитви от каменните плочи на изоставената на произвола на съдбата черква, вдигната през далечната 1891 година от миряните в някогашното село Запалня.

Камбанният звън събирал православните до началото на строителството на язовир Жребчево, самото село било заличено от регистрите със специален указ през 1965-а, а последно там се венчал две години по-рано синът на свещеника поп Драган Стойков-Стойко.

През 2019 година боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма.

Сред спомоществователите са известният кулинар и телевизионен водещ Ути Бъчваров, Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и други патриотично настроени християни, помнещи предишното величие на храма, припомни старозагорският митрополит.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?