Следвайте ни

Човекът птица прави 613 превъртания в облаците

Шампионът Веселин Овчаров: Представете си, че футболист вкарва гол след предно салто - това е "акро крос"

viber icon

Най-добрите парапланеристи в света ще летят над Сопот и ще мерят сили от 30 август до 1 септември. Инициатор на уникалното състезания за въздушни асове е Веселин Овчаров, носител на световен рекорд в акробатичния парапланеризъм.

 


В надпреварата ще бъде представена изцяло нова дисциплина, наречена "акро крос" - съвкупност между двете главни направления в този спорт - крос кънтри и акробатика.

 


Сред участниците в състезанието има пилоти, включително световни шампиони, от 10 държави, сред които Бразилия, Испания, Франция, Англия, Германия, Русия, Турция.

 

Едни от най-добрите пилоти в света ще дойдат в България. Ще бъдат 15-20 човека, защото дисциплината е много специална, нова, комбинация летене на крос кънтри дистанция и акробатика. Повечето хора изобщо няма да могат да я практикуват, тъй като дори най-добрите са спецове в едната или другата дисциплина. Истински добрият пилот обаче би трябвало да владее и двете. Това е целта - да вдигнем нивото на спорта, разказа Веселин Овчаров. През есента на 2018 г. българинът стана световен рекордьор в акробатичния парапланеризъм, след като подобри върховото постижение за най-голям брой последователни превъртания (infinity tumbling), правейки 613 превъртания.

 


Безопасността е изключително важен фактор от състезанието. Ще се постараем да няма инциденти. По принцип правим акробатики над водни площи, а тук ще ги правим над скали в планината - има доста голяма разлика, казва шампионът. 

 


Състезателите ще се реят като птици на стотици метри над старопланинските склонове. Ако времето е хубаво, крилата ще се носят на хиляди метри над Сопот и Карлово.

 


Това е първото подобно състезание в историята. Представете си комбинация от традиционен и фрий стайл футбол, при която играчът прави предно салто, преди да вкара топката в мрежата. Т.е. изисква се перфектно владеене на традиционна техника и акробатика, но за разлика от футбола при летенето това става високо в небето, казва Веселин. 

 


Как се правят 613 превъртания във въздуха? Единствено условие е да обичаш летенето и да усвояваш трудните елементи упорито, стъпка по стъпка. Съвършенството в небето изисква време. Рекордът отнема на Веселин 10 години, толкова били нужни, за да се напаснат всички необходими фактори - подходящо крило, специална екипировка.

 


Когато се въртиш във въздуха, нямаш отправна система и не ти се завива свят, както когато се въртиш на офис стол например. Разликата е главоломна. Всъщност трудността е да запазиш самообладание и концентрация, защото изпитваш много сериозни претоварвания и всяка грешка може да е фатална. Това е постижението.

 


Изпитваш седем пъти земното притегляне при въртенето, малко да ти мръднат настройките, губиш контрол, защото крилото започва да скача на една страна, обяснява авиоасът.         

 


Приятелката му споделя страстта му към летене. Веселин обаче дискретно пази личния си живот от любопитни очи.

 


Светът отгоре изглежда много по-красив - това е единствената причина, поради която масово и основно хората летят, убеден е авиоасът.

 


Хималаите, Каракорум са най-възхитителните места, над които Веселин е летял. Снимал е филм за Хималаите и клип над Седемте рилски езера. Планира още подобни проекти.

 


Негова сбъдната мечта е и навлизането в спортове като BASE Jumping и Wingsuit skydiving. Скоковете от високи обекти, т. нар. бейс джъмпинг, е сред любимите предизвикателства на шампиона. Няколко пъти е скачал от страховития алпийски връх Айгер, както и от други емблематични високи обекти по света.

 

Цената на емоциите във въздуха е голяма, ала изпитаното удоволствие си струва, убеден е най-добрият български парапланерист.

 

Мак туист

Най-дългото разстояние, което Веселин е изминавал, е 400 км, което му отнело 10 часа. При летене може да си вземеш вода, всякаква храна. Ако обаче гледката и преживяването ти въздейства много емоционално, мозъкът превключва на по-силната честота и елиминира усещания като глад например, обяснява шампионът. 

 

А любимата му въздушна фигура е Мак туист, рисково превъртане, вертикално на планера. 

 

100 души в небето

Едно от най-големите му предизвикателства е общо летене в група от 100 души на световното първенство в Македония в началото на август.

 

При такова масово реене в небето, буквално на сантиметри един от друг, не стигат само много умения. Трябва и чиста проба вяра, за да се разминеш без инцидент. Постоянно си на косъм от сблъсък, но това прави полета изключително вълнуващ. А и всеки от групата е подготвен за План Б и План С, не се лети само на честна дума, обяснява Веселин. 

 

Издига се до 7000 метра

Веселин се е издигал до 7000 метра. Помагат му годините тренировки, режимът без цигари и алкохол. Ползва кислород на големите височини, но дори това не може да предотврати чувството на замаяност. Казва, че на височина 6000-7000 метра, понякога имаш усещането, че понасяш ъперкъти. 

 

Тайната е в това да владееш виртуозно фигурата, която рисуваш в небето. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?