Следвайте ни

Чист обир! Банкомат на морето взима 111 лева такса

viber icon

Банкомати прибират над 110 лв. такса при теглене. Те са разположени основно в южните черноморски курорти, съобщава БНР. Направо си е обир, плачат граждани с валутни сметки.

Банкоматите на територията на община Несебър удържат такси при теглене в размер на 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани в социалните мрежи. Теслата идва основно при теглене от валутна смета.

Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да взема тази сума трябва да плати такса от 109 лева. Същото се случило при теглене след няколко дни, когато банкоматът спрял такса от 111 лева.

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са Българската народна банка ("Платежен надзор") и Националната агенция за приходите. Оказва се обаче, че и двете не могат да направят нищо.

"В случая не става дума за обмен на валута в наличност, поради което казусът не е от компетентността на НАП", са казали от приходната агенция. От БНБ са направили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

Единствените, които има могат да направят нещо в този случай са общините, които дават разрешенията за поставяне на преместваеми обекти.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?