Следвайте ни

Четири наши плажа загубиха "Син флаг", други 13 са отличници по чистота

viber icon

Четири наши плажа - на Албена и Бялата Лагуна, както и дългогодишните участници – Елените и Оазис отпаднаха от Програмата "Син флаг". Други 13 плажа и едно яхтено пристанище са постигнали световния стандарт Син флаг в България. Това са плажовете на Златни пясъци, Слънчев ден, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг, Аркутино и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България – Марина Диневи. Това става ясно от страницата на Българско движение "Син флаг", установи "Марица".

Синият флаг е световна екологична награда, присъждана на операторите, които полагат специални усилия да управляват своята крайбрежна водна среда, яхтените пристанища и плажовете. За да бъдат удостоени със Синия флаг, плажните оператори трябва да отговарят на редица условия, обхващащи екологична информация и образование, управление на околната среда, безопасност и услуги, качество на водата. Това е отбелязано в сайта на  Българско движение "Син флаг". 

Синият флаг е утвърдена международна схема за награждаване, която действа като гаранция за туристите, че плажът, яхтеното пристанище или туристическият кораб, които посещават, е един от най-добрите в света, обясняват експертите.

Особено внимание през идния летен сезон, както и през предходния, се обръща на въздействието на Covid пандемията, която неизменно оказва влияние върху функционирането на всички бизнеси, като особено засегнат е туризмът. На плажовете със Син флаг се прилагат специални мерки срещу разпространението на вируса, наред с всички други, наложени от критериите на Програмата.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?