46
Следвайте ни

"Четири лапи" призовава: Край на трафика на кучета!

viber icon

Всеки ден в България се предлагат стотици кученца, развъждани и отглеждани в потресаващи условия и в пряко нарушение на действащото законодателство. Затова сигнализират от организация за защита на животните "Четири лапи". От организацията обясняват, че през април 2021 г. е влязла в сила Регламент за здравето на животните, според който всички развъдници в ЕС следва да бъдат регистрирани. Според българското законодателство и досега - обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, следва да бъдат регистрирани като "животновъден обект - развъдник", допълват те.

От организацията твърдят, че незаконно се продават кученца, които са развъждани и отглеждани в домашни условия и/или в незаконни развъдници. Незаконното развъждане на кученца не само нанася щети на икономиката, но и означава, че няма контрол, нито гаранция за начина и условията на отглеждане на продаваните кучета и за тяхното здравословно състояние.

Те добавят, че продажбата на кучета без задължителните ваксинации е изключително рисков фактор за здравето на закупеното куче, а в някои от случаите - и за здравето на хората. Липсата на задължителните ваксинации нерядко може да доведе до фатален край на продаваното куче. По този начин, се гарантира възможността за проследяване на произхода и здравния статус на кучетата при необходимост. Липсата на документи и чип на кучетата прави невъзможно проследяването и санкционирането на продавача, извършил престъпление, поясняват те.

"Четири лапи" настоява за:

- Засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца, още от първото продадено куче;

- Въвеждане на мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета - само регистрирани и микрочипирани кучета да се рекламират и продават онлайн от техния регистриран и следователно - проследим собственик;

- Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета;

- Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета.

От "Четири лапи" искат нов Закон за ветеринарномедицинската дейност. Те се обръщат към министъра с искане да предприеме законодателни промени относно развъждането и търговията с кучета у нас. Те настояват за засилен контрол на задължителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца.

От организацията искат да се въведат мерки за регулиране на онлайн търговията с кучета. Въвеждане на по-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане на кучета.

Засилване на контрола върху задължителната идентификация и регистрация на кучета: отворен достъп за общините до ВетИС.


 

Повече информация за това как да се включите в кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ за прекратяване на незаконната търговия с кучета чрез тази консултация, можете да намерите тук.

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.

 

Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ

Организация за защита на животните

ул. „Пиротска“ № 8, вх. А, ет. 1

1000 София, България

тел.: +359-2-953-17-84

факс: +359-2-952-11-98

e-mail: [email protected]

www.four-paws.bg

Райфайзен банк България

BIC RZBBBGSF

IBAN (BGL): BG88RZBB91551060388714

IBAN (EUR): BG76RZBB91551460388703

 
 
Вижте как може да помогнете: https://bit.ly/fpbg-illegal-puppy-trade-bg

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?