Следвайте ни

Честваме деня на Тракия и Одринската епопея

Навършват се 105 г. от най-големия подвиг във военната история на България

На 26 март празнуваме най-голямата победа на Българската армия през Балканската война - превземането на Одринската крепост през 1913 г. 26 март е обявен още за Ден на Тракия и се чества подвигът на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

Падането на Одринската крепост е едно от най-славните постижения на българското военно дело. Известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа, тя била защитавана от гарнизон, наброяващ  60 хиляди войници и офицери,  524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца, и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа - пруската.

Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но точно по този начин я превземат българските войски. Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и превзема Одринската крепост. .

Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

В поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници... вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин“.

Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: „Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света“.

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?