Следвайте ни

Честваме 7 братя мъченици, най-здравите имена черпят днес

viber icon

Днес честваме свети мъченици седем братя Макавеи. Светите мъченици седем братя Макавеи са въстаници срещу елинизма и борци за юдаизма от първата половина на II век пр.н.е. Братята са начело на т.нар. въстание на Макавеите, довело след себе си до възстановяването на службата на Яхве във Втория храм. Тяхната история и дейност е предадена във Втора книга Макавейска.

Народните схващания за празника са във връзка с общата представа за отиващото си лято, за постепенния преход към нов селскостопански цикъл. Оттук произтича и стремежът към прогностика за стопанските дейности. Това обредно гадание не е нищо друго, освен инициален тип магия: нещо, което се случва през определен период ще се случи през цялата година. Така се предвижда бъдещото благополучие. За благоприятен изход е ритуалното ходене на гости, изразяващо почит и уважение (по-млади към по-стари, т.е. към предците).

Раздаването на пити и вино също има обреден характер - на жертвоприношение. В езическия план на обредността започващият пост (лишаване) е отрицателна магия, призоваваща плодородието. Тя е основана на митологемата живот-смърт-нов живот; в този тричлен постът е равен на временна смърт, която ще предизвика новото раждане. Така магически се осигурява богата реколта и успех в аграрната дейност през бъдещия цикъл.

Имен ден днес празнуват: Макавей, Здравко, Здравка.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?