46
Следвайте ни

Честваме 110 години от рождението на Баба Ванга

viber icon

Празнична програма в местността „Рупите“ ще отдаде почит на 110-годишнината от рождението на пророчицата Ванга. Важната дата ще бъде отбелязана с празнична литургия пред храма „ Света Петка“ и с кратко слово за живота ѝ, предаде БНР.

Хористите на Йордан Камджилов ще изпълнят ортодоксални песнопения, а по обяд ще бъде открита нова галерия в комплекса, в която са подредени картини, пластики и пана на български автори, посветени на  Ванга.

Известната българска пророчица, от която хиляди търсеха помощ и отговори от бъдещето, е първото дете на войводата от Струмица Пендо Сурчев. 12-годишна ослепява при природно бедствие и е изпратена  в специално училище за слепи. 

През 1942 година, вече придобила ясновидски способности, се омъжва за Димитър Гущеров от петричкото село Крънжилица и до неговата смърт живеят в Петрич. Там тя приема стотици хора, дошли с болката си и надеждата за изцеление.

През 1970 година Ванга се премества в Рупите, където живее в малка къщичка и продължава  да помага и да дава съвети.  Две години преди смъртта ѝ - 11 август 1996 година, е осветена и църквата „Света Петка“ построена по волята на пророчицата и с  дарения от много хора.  Малко след кончината ѝ е учредена фондация на нейно име, която изгражда комплекс „ Ванга“. Неин  почетен председател е бившият окръжен прокурор Димитър Вълчев, за когото тя се грижи като майка. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?