Следвайте ни

Честваме 103 години от рождението на въздушен ас

viber icon

На днешния ден се навършват 103 години от рождението на един от бащите на българската бомбардировъчна авиация подпоручик Георги Кацаров. За това напомня МузеяТ на авиацията в Крумово.

Той е роден в Пирдоп. През 1936 г. завършва средното си образование в Първа мъжка гимназия в София.

Учи две години в правния факултет на Софийския университет. През 1938 г. постъпва във Военното на Негово Величество училище и през 1939 г. взема успешно първи пилотски изпит на самолет Фоке-Вулф-44 „ Врабче“.

Същата година е изпратен на специализация в Германия, където преминава курс на обучение във висш пилотаж и инструментално летене.
На 16 юли 1941 г. е произведен в чин подпоручик.

Лети на самолетите Юнкерс-52 на летище Телиш и на Дорниер-17 в 5-и бомбардировъчен полк на летище Пловдив. Командир на учебно ято в полка.

На 30 декември 1943 г. е назначен в 73-то ято за далечно разузнаване на летище Божурище. По-късно ятото е дислоцирано на летище Пловдив.

След 9 септември 1944 г. служи на летище Враждебна.През първата фаза на Втората световна война участва активно в разузнавателни полети до Солун, Серес и Микре – Гърция, а в Македония – до Битоля, Прилеп, Скопие, Прищина и др.

Награден с ордени за „За храброст“ – IV степен 2-ри клас и IV степен 1-ви клас.

Летец- изпитател в ремонтната работилница на летище Пловдив. През пролетта на 1945 г. провежда курс на бомбардировачите Пе-2.

На 30 юни 1948 г. е съкратен от Въздушни войски.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?