2374
Следвайте ни

Честито Рождество Христово - денят на непобедимото Слънце!

viber icon

Честито Рождество Христово!

Благодарим ви за доверието, което ни гласувате дори в най-трудните моменти! Нека заедно да си пожелаем повече добри новини!

Бъдете здрави и благословени!

На 25 декември празнуваме Рождество Христово – Коледа, също позната като Божик или Божич.

Автор: проф. Славик Табаков

Датата 25 декември - един от най-светлите християнски празници, има дълга история. След езическите празненства на Слънцето на този ден християните започват да празнуват раждането на Божия син. А след това във времената на масовата култура, на 25 декември се разменят подаръци, украсяват се коледни дръвчета, а  семейството се събира около трапезата.

Още в езически времена различните племена и народи са отбелязвали зимното слънцестоене. Колели домашни животни, правели богати трапези, палели големи огньове с пънове и празнували около огъня по няколко дни. Подобни традиции остават и досега при много народи по света - например горенето на „бъдник“ у нас или на „юле“ в Северна Европа. В Римската империя тези празненства  (Сатурналии) започвали от 17 декември и траели 7 дни. През това време се правели жертвоприношения в храма на Сатурн и имало огромни банкети за всички граждани. А дори робите били временно освобождавани по време на  празненствата.

В края на 3. век император Аврелиан (270-275 г.) възвръща силата на Римската империя и налага празника на Бога - Непобедимо Слънце (SolInvictus). Този празник е бил точно на 25 декември, което тогава се е считало за зимното слънцестоене - след него денят започва да нараства. Този празник е бил наречен Рождество на Непобедимото Слънце (Dies Natalis Solis Invicti). Всъщност

на този ден са празнували и божеството Митра. 

Според историка Квинт Руф култът към Митра влиза в Римската империя през Мала Азия, по-точно от Фригия. Този култ се е развил като затворено общество на мъже - висши администратори и особено офицери от армията. Ето защо Богът Слънце (Sol Invictus) в Римската империя е бил тогава патрон на войниците. Много от императорите, които са били предимно воини, са правили короните си като лъчи от слънце. Повечето почитатели на Митра стават по-късно християни и изобразявали на места Христос с корона от лъчи.

Sol Invictus е поставян и върху монетите,

като последните подобни монети са на Константин Велики. По негово време е решено неделята Dies Solis - Денят на Слънцето, да бъде неработен (оттам думата навлиза в различни езици, например Sunday на английски).

Най-ранното сведение за празнуване на Рождество Христово е от 336 г., но специална църковна служба (меса) за Рождество Христово се въвежда по-късно. Това става по времето на папа Либерий (от 352 до 366 г.) и е в Рим на 25 декември 354 г. Папа Либерий е канонизиран за светец от Православната църква. Той наредил да се построи най-голямата по това време катедрала на Света Богородица - "Санта Мария Маджиоре", в Рим. В нея е най-старото мозаично изображение на Света Богородица и малкия Исус.

Обаче изборът на Либерий има своята предистория. Още в началото на III век сл. Хр. богословът Иполит Римски пише, че Рождество е било „в сряда, осмия ден до „календа на януари“ (до началото на януари), което е 25 декември. Също през III век сл. Хр. богословът и енциклопедист Секст Юлий Африкан описва в своята "Хронография", че непорочното зачатие на Христос е било в началото на 5501 г. от сътворението на света - по нашия календар 25 март в първата година от новата ера (т.е. сл.Хр.). Така датата на Рождество - 25 декември, е девет месеца след Благовещение (25 март).

Свети Августин Блажени (354-430) дава едно изключително сравнение:

„Той е роден в деня, който е най-краткият

в нашето земно отчитане и от който следващите дни започват да се увеличават. Следователно Онзи, който се наведе ниско и ни повдигна, избра най-краткия ден - този, от който светлината започва да се увеличава“.

След IV век специалното честване на Рождество Христово постепенно се възприема от всички църкви - в началото на V век то се чества в Египет, а към VI век - и в Англия. В началото на VI век св. Дионисий Мали (той е от Малка Скития - Добруджа) съставя Пасхалните таблици и новия Християнски календар (наричан често AnnoDomini) и включва в него Рождество Христово на 25 декември. Днес изображенията на Света Богородица с малкия Исус са най-често срещаните икони в домовете на християните.

Честваме Рождество по Григорианския календар, а Великден - по Юлианския

В календара на Юлий Цезар (въведен през 45 г. пр.Хр.) се считало, че една година има 365,25 дни, т.е. към всяка четвърта година (високосна) се добавял по един ден за изравняване. Обаче с точност до 5-ия знак една година има 365,24219 дни. Това натрупвало грешки с годините и астрономическите събития (равноденствие и слънцестоене) постепенно се измествали в други дати.

Тези астрономически репери са много важни за изчисляването на специални събития в християнския календар. Затова папа Григорий XIII постановява през октомври 1582 г. да се пропуснат няколко дена и 4 октомври да бъде следван от 15 октомври. Така Рождество Христово на 25 декември било отново близо до зимното слънцестоене. Обаче православните църкви не приели да се изпускат дни и продължили да празнуват както преди светия празник. Тъй като Григорианският календар станал и светски, това православно празнуване вече се изместило през януари (както е сега т.нар. „стара Коледа“ на 7 януари). Такива корекции се правят и по-късно.

Григорианският календар се приема бавно като светски такъв в различни държави - например в България през 1916-а, в Русия през 1918-а, в Гърция през 1923-та и т.н. Обаче православните църкви продължават да използват Юлианския календар за изчислението на важни дати. Българската Православна църква изчислява датата на Великден по Юлианския календар, но след промените от 1968 г. Рождество Христово се чества на 25 декември (по Григорианския календар са и многото други  църковни празници у нас).

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иван

Иван

25.12.2021 | 10:51

Весела Коледа на целия свят

Отговори
1 0
Биби

Биби

25.12.2021 | 09:11

Нека ни е честито раждането на малкия Исус - спасителя на нас човеците!! Живи и здрави всички хора на Земята!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?