Следвайте ни

Честито! Днес празнуват огнеборците

viber icon

На днешния ден своя професионален празник отбелязват Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и всички  български пожарникари. Датата е свързана с  учредяването през 1905 г. на първото професионално обединение на пожарникарите в България.  Празникът е обявен с Решение на Министерския съвет от 12 септември 1995 г.

Първият събор  на пожарните командири е проведен в София от 14 до 18 септември 1905 г. Делегатите са от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен.

В писмо до министъра на вътрешните работи участниците пишат: “Като вземете предвид високата и хуманна задача на пожарникарството, от една страна, и слабото му развитие и общественото мнение за него, от друга, най-учтиво Ви молим да съдействате за преуспяването на нашето дело, като ходатайствате за осъществяването на гореказаните решения, именно снабдяване пожарните команди с добри снаряди и употребяване на пожарникарите само за пожарникари, а не да изпълняват и други работи...”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?