Следвайте ни

Честит празник, дядовци!

17 ноември - рожден ден на Петко Славейков, обявен за Дядовден

viber icon

д-р Тотко НАЙДЕНОВ, дядо на 6 внучета, гл. редактор на в. "Български лекар"   

На 17 ноемри 2017 г., в отбелязахме 190-годишнината от рождението на дядо Петко Славейков и в негова чест, заедно с директора на Националния литературен музей и ген. Стефан Стефанов, председател на Столичното дружество на Съюза на офицерите от запаса, обявихме датата за ДЯДОВДЕН. Там представих и новата си книга "Петко Славейков и Дядовден. Двете самоубийства на Яворов", който всъщност, както личи от заглавието, е в две части. Мотивите ни: почит към дядо Славейков и всички български дядовци, както и грижа за тяхното здраве и дълголетие (защото в книгата има и много съвети за здравето на мъжете в третата възраст). И, още: след като има Бабинден, защо да няма и Дядовден? 

Три години поред го чествахме в Къщата-музей "Славейкови" на ул. "Раковски". Но тази година  ще е различно: заради епидемията сбирка няма да има.   

Затова пък приканваме всеки дядо да си чества празника; да получи поздравления от скъпите си внучета и, разбира се - от още по-милите им баби... 

За много години, дядовци! 

Дядо Петко - един от будителите на България

Дядо Петко Рачов  СЛАВЕЙКОВ е роден на 17 ноември 1827 г. в гр. Търново. От 1843 е учител в родния си град, откъдето е прокуден заради сатирата си "Прославило се е Търново със славни гръцки владици". Учителства в поредица български градове - Трявна, Видин, Враца, Плевен, Берковица, Лясковец, Бяла, Елена, Търговище. Събира над 2200 народни песни, пословици и поговорки. Участва в заговора на капитан дядо Никола в Търново (1856). 

Развива впечатляваща, огромна по обем и значение книжовна и просветителска дейност: издава вестници (първият сатиричен "Гайда"/1863-1867; "Гусла"; "Читалище"/1872-1873; "Македония"/1866-1872; първото женско списание "Ружица"/1871; първото детско списание "Пчелица"/1871; над 70 книги, "Песнопойка", "Български притчи и пословици и характерни думи"; "Готварска книга"; първият превод на Библията; басни, любовни, граждански и родолюбиви стихотворения, фейлетони. Едва се спасява в опожарена Стара Загора (където е първи председател на градската управа) от кланетата на Сюлейман Безумни. След Освобождението е депутат, създател и водач на Либералната партия, председател на Народното събрание/1889, министър на просвещението, два пъти министър на вътрешните работи.  

Задомява се чак на 40-годишна възраст/1867 за чорбаджийската щерка Ирина от Трявна. Тя му ражда 9 деца, 6 от които доживяват до зряла възраст.  

Почива в София през 1895 г., недостигнал и 68 - грохнал физически, но не и духовно, лишен от пенсия..    

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?