Следвайте ни

Черна годишнина: Язовир "Иваново" удави село Бисер

Десет загинаха, близо 57 къщи бяха отнесени от стихията

viber icon

На днешния 6 февруари се навършват шест  години от трагедията в Бисер, която отне живота на десетима души. На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново” и селото беше пометено от водата.  Близо 57 къщи бяха разрушени.  

Шест години по-късно вече никой от селото не вярва, че ще има възмездие. От прокуратурата не потвърждават дали наистина собственик на язовира убиец е Министерството на отбраната. Не казват и има ли вина тогавашната администрация на Харманли, че не е евакуирала хората.

Междувременно пострадалите при наводнението в с. Бисер започнаха да печелят дела срещу община Харманли. Двама души вече са получили обезщетения от общо 570 хил. лв. на първа инстанция. Става дума за хора, загубили родителите си в стихията.

В съдебното решение се казва, че при спор за собственост, какъвто има между Общината и МО, областният управител е длъжен да следи за проблеми с язовира. Това обаче не изключва отговорността на действителния собственик на съоръжението, а двете институции отговарят солидарно за причинените вреди. По делото са събрани много доказателства, че тежкото състояние на язовира и стената му са били известни на Общината години преди трагедията. През 2010 г. и няколко месеца преди инцидента по назначена от общината проверка отново са констатирани запушване на преливника, нередности в работата на изпускателя, пропадане на язовирната стена и деформация в короната . В общината са били наясно с опасността от разрушаване на стената. "Всичко обаче е било документирано единствено на хартия и не са били предприети никакви мерки за предотвратяване на бедствието", става ясно от решението на съда.

Всички дела на пострадалите от наводнението са заведени от един и същ шуменски адвокат. Той представлява и пострадалите от Хитрино. Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли м. г. обвинителният акт срещу нея беше внесен в районния съд в Харманли, но в началото на октомври съдът го върна на прокуратурата заради пропуски.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?