2374
Следвайте ни

Чаровното сопрано Еделина Кънева празнува рожден ден

viber icon

Еделина Кънева е родена в София и е възпитаник на ДМА" П.Владигеров". Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг.

Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите: "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите: "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите: „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост-солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Българската Национална Телевизия.

Деликатната Везна Еделина никога не е влизала в борба с лакти и нокти за най-желаните партии, така че се разбира подобаващо и с дамите в театъра. „Забелязала съм, че ако изгарям от желание за нещо и се стремя да го имам светкавично, никога не го получавам. То идва по-късно. Не получавам роли и предложения, когато търся, а когато те ме намират и това е страшно сладко. Когато дойде моментът, винаги бивам намерена. От доста години съм се оставила да бъда намирана за нещата, които трябва, и да не съм намирана за нещата, които не трябва“, отбелязва сопраното. Така, без резки движения и излишни напъни, на рамото й кацат образите, с които днес певицата най-плътно се отъждествява: Графиня Марица в оперетата, Тоска в операта и много други.

Рожденици днес са и:

Надя Фурнаджиева - преводач, собственик на издателство „Летера”

Адалберт Зафиров, футболен треньор
Ген.-лейт. Ангел Антонов, бивш началник на НСО
Проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на ВСУ “Черноризец Храбър”
Асен Минчев, журналист
Атанас Зафиров, бивш депутат от БСП
Васил Стойчев, актьор
Евгени  Ерменков, петкратен републикански шампион по шахмат
Проф. д-р Любомир Спасов, директор на университетска болница “Лозенец”
Матей Шопкин, поет
Проф. Милан Миланов, лекар

Честити да са всички празнуващи!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?