Следвайте ни

Чакаме КЕВР да разсече възела с питейната вода за ЧНГ

viber icon

Омбудсманът Диана Ковачева се включи в публичното обсъждане на важния за всеки българин въпрос за водата с два аргумента - първо, кризисно време е и хората губят доходи и второ, потребителите не виждат връзка между повишените цени и непромененото качество.

„От Доклада на работната група е видно, че за област Разград, където и към момента цената на услугата е най-висока, е предвидено най-голямо увеличение с 6,07% в сравнение с 2020 г. Цената на водата става 3,63 лв. с ДДС. На фона на намаляването на доходите на домакинствата, цената на водата пък, предоставяна от „Софийска вода“ АД, се увеличава с 5,99%. 

Област Хасково от години има проблем с качеството на питейната вода - манган, висока алфа-активност и др. За преминаващия през тежка водна криза район на Перник също е предвидено увеличаване на цената, макар и да е само с 0,4%. А за областите Плевен, Кърджали, Варна и Пловдив вдигането на цената е в границите между 2,21%  и 0,27 %, опонира тя с ясна теза, че сега цените не бива да бъдат пипани. 

Представителите на ВиК дружествата, за които се предвижда намаление на цените, заявиха, че това ще им докара тежки финансови затруднения и ще спъне изпълнението на проекти по оперативни програми и дори могат да стигнат до фалити. Според тях регулаторът е трябвало да отчете възникналите затруднения, като влошени климатични условия, високи разходи за електроенергия в резултат на повишените й цени, както и нуждата от повишаване на трудовите възнаграждения в сектора.

Синдикатите също се включиха и предупредиха, че са готови на протестни действия, защото поевтиняването на водата ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружествата и съответно на възнагражденията на заетите там.

Сложният казус трябва да се разплете в предпоследния ден на годината, когато КЕВР ще заседава по темата отново. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?