Следвайте ни

Цецка Цачева - от село Драгана до върха на държавата

viber icon
За кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева казват, че е диалогичен човек, умее да изслушва другите и да прави компромиси, когато се налага. Един от верните хора на Бойко Борисов е. Има възможност да спечели сериозна подкрепа извън твърдото ядро на партията.

Кара втори мандат като председател на парламента и юристи твърдят, се справя успешно с работата си. Избрана е за шеф на 41-вото НС на 14 юли 2009 г. с 227 гласа "за" и трима "въздържали се", с което става първата жена на този пост в историята на България. На 27 октомври 2014 г. отново е избрана за председател на 43-то НС, но този път с 219 гласа "за", 12 "против" и един "въздържал се".

Родена е на 24 май 1958 година в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия. На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на партия ГЕРБ в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на партия ГЕРБ за Плевен. Преди да бъде избрана за общински съветник, е 7 години и половина юрисконсулт на общината на граждански договор, като приключва работата си след шумен конфликт с кмета тогава Найден Зеленогорски. На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Плевен и печели с убедителна преднина пред бившия министър на МВР и ключова фигура в БСП- Румен Петков. Цецка Цачева е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Около моята личност няма нищо интересно. Била съм член на БКП до 1989 г., но не се срамувам от този факт, защото тогава БКП беше държавата. Работила съм чисто експертно. Посрещнах промяната с големи очаквания и надежди, но времето на така наречената "синя идея" не даде на нас, обикновените хора, очакванията, които имахме, обаче никога не съм била член на СДС", обяснява тя в едно интервю. Преди време Сидеров я беше упрекнал, че води парламентарните заседания като партийна секретарка, на което тя отвърна: „Ако на 20 години не си бил член на БКП, нямаш сърце, ако на 30 продължаваш да бъдеш - е друго.”

Цецка Цачева има добро семейство. Съпругът й Румен Данговски е архитект. Той е голямата й любов от ученическите години и двамата се женят, след като тя завършва право.„Познанството със съпруга ми е още от гимназията. Аз дойдох в София да следвам в Юридическия факултет, а той отиде да учи „Архитектура” в Братислава. После отново се срещнахме и се събрахме. Той е човек, който знае, че не мога да бъда поставена в клетка, да бъда затворена. За него не беше изненада, че направих една решителна крачка, с която промених живота на цялото семейство, споделя Цачева пред медии.

Двамата имат син, който също се казва Румен. Математически гений е и учи в Масачузетския технологичен институт.Самата Цачева не коментира постиженията на сина си публично, но семейството е изключително гордо, тъй като младежът сам е постигнал всичките си успехи./Пазарджишка Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?