71
Следвайте ни

Царят удостои с орден митрополит Николай СНИМКИ

viber icon

Цар Симеон II удостои пловдивския митрополит Николай с Великия кръст на династичния орден „Св. Александър“. Това се случи в края на Архиерейската света Литургия, която владиката отслужи в наскоро възстановения параклис „Св. Иван Рилски“ в двореца „Врана“. 

Отличието беше връчено в присъствието на кмета на Пловдив Здравко Димитров, съпругата му Меглена Здравкова и командира на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев. На 19 октомври православната църква чества отец Йоан Рилски Чудотворец.

„Ваше Високопреосвещенство, от все сърце държа да изкажа дълбоката си признателност лично към вас и към цялата Пловдивска епархия за щедрата подкрепа и помощ, благодарение на която днес можете да служите в този параклис“, каза царят. По време на връчването на ордена митрополит Николай не скри, че е изненадан от високото отличие и донякъде смутен от неочаквания знак на внимание. 


„Разбираме, че това е знак за Вашето специално благоволение не към нас, а към Българската православна църква и ми позволете да кажа, че разбирам Вашия акт, Ваше Величество, точно по този начин. Този знак ще отнесем в Пловдив и ще поставим на почетно място, така че нашите клир и миряни, а и тези които ще дойдат след нас, да го виждат и да знаят колко топли и основани на взаимно уважение и почит са били отношенията между Българската православна църква и българската държавност в лицето на един от нейните стожери, какъвто сте Вие“, заяви владиката. 


Той подчерта още, че цар Симеон II винаги е осъзнавал, че вярата и държавността са свързани в неразрушима връзка. „Никога няма да забравим Вашите заслуги за преодоляване на печалния разкол в нашата Православна църква и за укрепване на църквата - институцията, която има най-големи заслуги за съхраняването на българския народ през вековете и която е извикала към нов живот Третата българска държава.


Третата българска държава, която в 65 години от своето 143-годишно съществуване е била ръководена от Вашите предци и от Вас. А Вашите предци, както и Вие самият, всякога са се грижили за духовното въздигане на българския народ с вяра в Бога, за доброто на Отечеството”, добави митрополит Николай.


Духовното тържество завърши с многолетствие провъзгласено от протодякон Илиян Александров. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

jjj

jjj

19.10.2021 | 22:57

Първо, този дърт, лъжлив и крадлив козел не е никакъв цар!! - Второ, като качеството си на какъв този крадец ще връчва орден?? И - Трето - какво прави кмета там пък и натегача Матеев?? ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ!! - СРАМ И РЕЗИЛ!!

Отговори
5 1
Тази луда,луда България.Пак световен прецедент.

Тази луда,луда България.Пак световен прецедент.

19.10.2021 | 20:53

И като какъв мадридският шмекер му дава ор ден.От 1946 г. БГ е Република.Гражданина симеон кобурготски връчва не орден ,а някаква значка на ДРУЖКАТА си.Смях.

Отговори
7 3
Посмъртно ли?

Посмъртно ли?

19.10.2021 | 20:47

За морала му питам.

Отговори
6 2
Сик

Сик

19.10.2021 | 19:52

Двама крадци -единия обра България с 180 милиона евро покрай имотите си, другия - обра само Пловдив и си купи най-скъпата сграда в града.

Отговори
13 3
ТИКВЕН  МЕДАЛ!

ТИКВЕН МЕДАЛ!

19.10.2021 | 19:16

Възмутителното е, че освен от пловдивскио СелСъвет (Зико, баскетБОЛЕН мозъклия, ПОСЛУШНИК на попа) и нашенското ПолитБюро са принудили да участват / подкрепят / прославят ретроградна монархическа кауза и "безпартийните" ВОЕННИ. Позор за Пагона, сульо! (Ех, каква войска, каква Офицерска Чест имахме...)

Отговори
8 2
Бмх

Бмх

19.10.2021 | 19:02

Той Николайчо под расото има и други ордени, като например орден Октомврийска революция и най високият орден в СССР- орден Ленина. Има и орден За Родину! Ей така направо на потника закичени. Щото неговата родина е друга. Не България.

Отговори
11 3
Любопитко

Любопитко

19.10.2021 | 19:01

Орден за Ролекса? Перверзия!

Отговори
14 3
Дии

Дии

19.10.2021 | 18:53

Царя като какъв се явява да дава ордени? Мога ли и аз да дам орден на една женица. Само питам

Отговори
12 3
Навеждане

Навеждане

19.10.2021 | 18:39

Боли кръстът

Отговори
9 1
ДЪРЖАВНА  ЦЪРКВА НАД  НАЦИЯ  ОТ  ПОСЛУШНИЦИ

ДЪРЖАВНА ЦЪРКВА НАД НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ

19.10.2021 | 18:38

СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО "ВЕРО"УЧЕНИЕ НА МЛАДИТЕ ОТ ПОПАДИИ-ЗАПЛАТАДЖИЙКИ ЦЕЛЯТ ДА НИ ПРЕВЪРНАТ В НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ ЯХНАТИ ОТ БЪЛГАРОСЪВЕТСКАТА ГУНДЯЕВА *Р*ВОСЛАВНА СЕКТА БПЦ ЛИМИТЕД ОТЦЕПИЛА СЕ ОТ ИЗКОННАТА МАЙЧИНА ВИЗАНТИЙСКА КОНСТАНТИНОПОЛСКА ВСЕЛЕНСКА КАТЕДРА. Забележете, че за Врана Симеон не ползва софийски духовници, а направо налудния фанатик МУТРО'ПОЛИТ'ика, който няма монашеско име даже, а кара с даденото му от татенцето Бияч-БАРЕТА от потомствената Номенклатура на БКП, която го парашутира от Коньовица в Румелията да коли-беси и стриже паство... СТАДОТО. Светът се напати от войнстващи религиозници от всякакви разцветки -кой от кой по-праведни- готоеи да режат глави, ръце и клитори и да бомбират човечеството със взрив

Отговори
11 5
Задължителна  "ИДИОЛОГИЯ" имахме половин век

Задължителна "ИДИОЛОГИЯ" имахме половин век

20.10.2021 | 15:24

Айде няма нужда "цар" и "поп" да насаждат отново средновековната идеология която след Просвещението отиде в коша. Даже комунистическите ИДЕАЛИ бяха по-благородни. Изпрошнаха ги Правячите, таквизи като тоа мръсен МУТРО'ПОЛИ'ик (каквито в БГстан не липсват!). СВОБОДА НА СЪВЕСТТА

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?