2374
Следвайте ни

Църквата почита Св. Михаил Воин - светецът, убил змей

viber icon

Днес почитаме паметта на Свети Михаил Войн и на Свети апостол Филимон.

Свети Михали се родили в град Потук (предполага се, че това е днешният Батак). Знатните му родители били от първите български християни.

От детски години той се отличавал с чистота на живота, заради което бил наричан „свето дете“. В сърцето си винаги имал страх Божий, пребъдвал в пост и молитва, давал милостиня на просяците и посещавал болните, като се украсявал с различни добродетели, кротост и смирение.

След като достигнал двадесет и пет годишна възраст, Михаил постъпил на военна служба, бил назначен за началник на дружина във византийската войска и успял да прогони враговете. След това, като дал наставление на войниците си твърдо да държат християнската вяра, той продължил пътя си към дома.

Връщайки се у дома си, той извършил героическото чудо на Свети великомъченик Георги Победоносец - убил огромен змей, който излизал от някакво езеро, и по такъв начин спасил една девица от участта да бъде изядена от него. Но змеят, на когото той отсякъл главата, го ударил с огромната си опашка толкова силно, че той паднал и лежал известно време в безсъзнание.

След време, вече у дома, предал с мир блажената си душа на Господа през 867 г.

През 1206 г. цар Калоян пренесъл мощите му в столицата Търново. След падането под османска власт (1393 г.) следите на мощите му се губят.

Патриарх Евтимий му съставил житие, което е запазено до наши дни.

Светите апостол Филимон бил обърнат в християнството от свети апостол Павел и пострадали за Христа от гърците езичници по време на царуването на император Нерон, в град Колоси.

Когато веднъж се намирал заедно с други християни на молитвено събрание, езичниците неочаквано го нападнали. Всички се разбягали, освен светите Филимон. Хванали го и го отвели при Артоклис, Ефеския житопазител.

Без всякаква милост бил изтезаван свети Филимон и пребит с камъни.

Така, в мъчение, светият угодник преминали при Господа през 69 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?