2374
Следвайте ни

Църквата почита паметта на голям светец чудотворец, имен ден празнуват светли имена

viber icon

На 17 ноември се почита паметта на Свети Григорий Чудотворец, Неокесарийски епископ.

Бъдещият велик светител се родил в семейство на езичници и се казвал Теодор. Подготвяйки се да се занимава с правни науки, Теодор се отбил в Кесария Кападокийска, където преподавал философия Ориген. Словото на Ориген обърнало Теодор и брат му Атинодор към Христа и те пожелали да се кръстят. При светото Кръщение Теодор бил наречен Григорий.

Свети Григорий се завърнал в Неокесария след няколко години като ревностен християнин. Не след дълго Господ посочил Своя угодник за епископ на града и св. Григорий се покорил на Божията воля.

Верните усърдно се молили да им стане епископ и Бог изпълнил желанието им.

Като станал епископ в Неокесария, имало само 17 християни, а преди смъртта си узнал, че в града са останали 17 езичници.

Проявил добродетелни дела и пазил Църквата от ереси. Недълго преди смъртта си (през 264 г.) той, заедно с брат си Атинодор, епископ на Понт, присъствал на Антиохийския събор против Павел Самосатски.

Освен чудесния по своя произход символ на вярата, на Свети Григорий Неокесарийски принадлежат „Каноническо послание" (по повод нападението на Понт и на цяла Мала Азия от борейците и готите) и "Похвално слово за Ориген". Починал е в 265 година.

Мощите на Свети Григорий Чудотворец първоначално били в създадения от него Неокесарийски храм. През 1587 г. главата на светеца била пренесена в Улисипон (днешния Лисабон).

На 17 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Григорий, Григория и производните им.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?