Следвайте ни

Църквата ликува! Почитаме красива грешница, шест имена празнуват

viber icon

На днешния ден църквата почита мъченица Евдокия и седемте отроци в Ефес.

Евдокия била красива грешница от град Илиопол. Чувайки молитвите на монаха Герман, тя се обърнала към Христовата вяра и се покаяла за предишния си живот. Раздала богатствата си на бедните и страдащите християни. Покаяла се и се молила за прошка. Заедно с прошката получила и магически дар – да лекува и прави чудеса.

По-късно се оттеглила в манастир, където намерила смисъл за живота си. Като монахиня, а по-късно и като игуменка, Евдокия неведнъж е била подлагана на мъчения. В най-тежките мигове се случвали чудеса, от които мъчителите и се плашели и се покланяли на Бога, който я покровителствувал. Така мъченицата доживяла до дълбока старост. На преклонна възраст била осъдена на смърт за разпространение на християнството и е посечена с меч по време на римския император Адриан.

По времето на император Деций в Ефес живеели 7 младежи, които силно вярвали в Христа и не отстъпвали пред мъченията. За да се спасят от гоненията се скрили в пещера, която по заповед на царя била затрупана с камъни, и там намерили мъченическата си смърт.

Два века по-късно станало чудо - младежите се събудили и се върнали в своя град. Тогава в Ефес пристигнал император Теодосий. Той дълго беседвал с тях, дал им благословията си и младежите заспали вечния си сън. Оттогава на това място ставали чудеса.

На 4 август църквата почита Св. 7 отроци в Ефес. Св. прпмчца Евдокия (вечерта Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица).

Днес имен ден празнуват Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко, Дочо.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?