Следвайте ни

Цацаров прибира близо 2 млн. от бивш главен архитект на Пловдив и ятак на Ветко

viber icon

Оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) поиска да сложи ръка върху имущество за 5 263 000 лева. В част от сумата са включени и 13 недвижими имота и 15 моторни превозни средства, съобщиха от Антикорупционната комисия.

Под ударите на КПКОНПИ попада и бившият главен архитект на Пловдив  Юлияна Петрова, която бе пратена в пенсия преди близо година. В продължение на почти три години тя беше временно изпълняващ длъжността главен архитект след кончината на титуляра арх. Румен Русев. Преди това тя бе на същия пост в район „Централен” преди тогавашният кмет Иван Тотев да я повиши. Когато настоящият главен архитект на Пловдив арх. Димитър Ахрянов пое поста, Петрова бе назначена за началник на отдел „Инвестиционни проекти и контрол по строителството“. Тя обаче се задържа едва два месеца на своя пост.

Исковата молба срещу Петрова, която е внесена в бургаския Окръжен съд е на стойност 324 292, 62 лв., като в него са включени и 1 недвижим имот и 2 автомобила.

 Проверката по отношение на Петрова е започнала, след като тя, в качеството на лице, заемащо висша публична длъжност, не е подала в срок декларация за имущество и интереси по ЗПКОНПИ. Цената на иска е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи – нейно и на свързани с нея лица.

Комисията на Цацаров е подгонила и един от близките хора на пловдивските хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви, станал известен като техен ятак и укривател.  В Софийския градски съд се внася иск срещу Георги Семерджиев, популярен повече като Жоро Шопа, в размер на близо 1.5 млн. лв., като в иска е включен също 1 недвижим имот и една кола. Семерджиев е с обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления, ръководена от Ветко Арабаджиев. Той е в ареста от май 2019 г., но декември, след като преболедува от коронавирус с опасност за живота,  е в дома си под денонощна охрана.

Именно в палата на Жоро Шопа в курортното градче Кабрера де Мар край Барселона през март 2019 г. бяха задържани съпрузите Арабаджиеви.

В Окръжен съд – Русе е внесена искова молба срещу Красимир Михайлов, на стойност 3 млн. и 100 хил. лева. Претендира се и отнемане в полза на държавата на 11 недвижими имота и 5 моторни превозни средства. Михайлов е обвинен от прокуратурата в измама, с причинена имотна вреда в големи размери.

Две искови молби са внесени и в окръжния съд във Велико Търново. От Милен Георгиев, обвинен за производство и разпространение на наркотични вещества, се претендира за над 200 хил. лв. и 3 коли. Исковата молба срещу Росен Христов е в размер на над 80 хил. лв. и една кола. Той е обвиняем за отглеждане и съхранение на марихуана.

Комисията е приела за съхранение и запорирани златни и сребърни накити на обща стойност над 900 хил. лв. от двама души, обвинени в лихварство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Тариката

Тариката

13.05.2021 | 17:21

Да се готви за конфиксация и ОПГ от КМЕТСТВОТО НА РАЙОН ЦЕНТРАЛЕН И ОТ ПП ГЕРБ за посегателство върху частен имот в полза на сем ДЕЛИЖОВИ ,

Отговори
5 0
Главен прокурор у нас се избира от тъмните среди

Главен прокурор у нас се избира от тъмните среди

13.05.2021 | 15:02

Мафията зад държавата, отмъква каквото може, като за последно. Не че и те са били много читави.

Отговори
5 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

13.05.2021 | 15:01

Браво!Крайно време е да има действия на комисията!

Отговори
4 5
Хайде де

Хайде де

13.05.2021 | 14:58

Цацаров да цъде проверен..

Отговори
7 3
Хайде де

Хайде де

13.05.2021 | 14:55

А неговите кога??.

Отговори
8 3
ДОК

ДОК

13.05.2021 | 14:41

Интересно, кога ще направи иск срещу себе си? За тристократно по-голяма сума, Цацаров, може би?

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?