49
Следвайте ни

Цацаров: Не съм разследван, нито съм се провалил

viber icon

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Не съм разследван, нито съм се провалил, заяви председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който обяви, че ще подаде оставка до 1 март, а днес премиерът потвърди, че достъпът до класифицирана информация на Цацаров е отнет.

От пресцентъра на КПКОНПИ разпсотраниха позиция на Цацаров, в която той заявява:

"Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин.

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета.

Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента", казва Цацаров.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Цццц

Цццц

14.01.2022 | 16:45

ЗАЩО не запорираха сметките на собственика на къщата в Барцелона, който и да е Той? Защо Делян прехвърли всичко на мма борец и никой не го пипна..... е за това е оставката.

Отговори
9 4
шами

шами

14.01.2022 | 16:31

НЕ пише АНИ САЛИЧ-ЦАЦАРОВА КОЯТО ОТ ГОДИНА ВРЕМЕ ЖИВЕЕ НА СЕМЕЙНИ НАЧЕЛА И СЕ НАДЯВА ДА Я НАПРАВИ ГОВОРИТЕЛКА НА КПКОМПИ С 10 БОНА ЗАПЛАТА АМА НЕЩО НЕ СТАНА СЕГА ДА СТЯГА ДЕБЕЛИ ДРЕХИ ,ЧЕ ЩЕ ХОДИ ПРИ БАИ СТАВРИ И МАНГАЛИТЕ ЩЕ СЕ РАДВАТ НА ТАКОВА ПУХКАВО ПРАСЕНЦЕ

Отговори
8 6
чичко

чичко

14.01.2022 | 15:39

шо не напусна преди година, две, три....?

Отговори
10 4
Иванова

Иванова

14.01.2022 | 15:35

Блестящ юрист, ерудит, деликатен и фин човек, с чувство за хумор, който не злоупотребяваше с дадените му правомощия. И не на последно място - с перфектен английски и съотв приятелства, уважение и контакти в чужбина. Това е Цацаров. И с какво го заменяме? С шизофренни еднодневки. Народе ????

Отговори
10 13
Абе ти

Абе ти

14.01.2022 | 15:47

да не пишеш от една нотариална кантора?

Отговори
11 7
Страничен

Страничен

14.01.2022 | 15:28

Цацаров може да е всякакъв, но не е Гешев. Като интелект, юридически познания и опит е на светлинни години над Рашков и Петков. Надали толкова лесно ще се разправят с него. Ще видим.

Отговори
10 8
Салваторе

Салваторе

14.01.2022 | 15:20

Ако е така, както казваш, защо се оправдаваш и обясняваш? Бягаш пред вятъра, май.

Отговори
12 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?