Следвайте ни

Бум по морето - 1,2 чужденци идват в България през юли!

Въпреки природните катаклизми нивото на посещаемост е същото, както през 2013 г., дори се очаква минимален ръст от 2%

viber icon

1,2 млн. туристи ще почиват в България през юли, в момента 300 хиляди чужденци вече отдъхват по нашите курорти, съобщи Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Въпреки природните катаклизми нивото на посещаемост е същото, както през 2013 г., дори се очаква минимален ръст от 2%. Хотелите вече са пълни на 80%, до края на месеца се очаква средна заетост от 92%. Нямаме отказ от пътувания от нито една от дестинациите, на които се продава страната. В момента в Албена има около 14 000 туристи, в Златните – около 20 000, а на Слънчев бряг отмарят 70 000 човека.

И това лято най-много туристи посрещаме от Русия, следвани от румънци и немци. Освен за морски туризъм, за който идват около 75 на сто от гостите през лятото, половин милион ще посетят други части от страната. В последно време все повече млади хора от Европа, семейства с деца тийнейджъри и други любознателни туристи идват у нас с нискобюджетните авиокомпании, с влак или собствен транспорт, за да разглеждат страната. Те може да се видят в повечето големи градове на България, пише "Монитор".

Въпреки че туроператорите изпълняват програмите си, проблемът на българския туризъм си остава същият, както и досега – средногодишната заетост на нашата леглова база е изключително ниска. Запазва се силната асиметрия на нашия туризъм – много гости през юли и август, през септември почиващите са наполовина, а през октомври настъпва тотално затишие, въпреки че имаме топла и приятна есен. Средногодишната натовареност на нашата леглова база е 32 на сто, докато за Европа този показател е около 47%.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

.......

.......

05.07.2014 | 13:36

V Garcia prez liatoto pochivat nad 22 miliona turisti i pak kazvat ,che sa malko ,a v BG????????????

Отговори
0 0
Мечо туриста

Мечо туриста

05.07.2014 | 09:47

В PIK пише, че за Мондиала в Бразилия има около 600 хил.чуждестранни туристи, а у нас само през юли ще има около 1.2 млн?! Това е забележително! Дано нашите преброители не са объркали туристите с изборни бюлетини...

Отговори
0 0
дооообре

дооообре

05.07.2014 | 09:16

Царе сте на заглавията!На този 1,2 турист това цукалото ли му е?! :)))

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?