46
Следвайте ни

Бучковски: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ

viber icon

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

"През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС", каза Бучковски. Според него "въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни".

Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари, каза още Бучковски пред местния сайт "Локално".

"През 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", каза още Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е храбър политик, специалният пратеник каза следното: "Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик...Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии".

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски казва, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците. Обществото ни знае, че от доста време тази комисия не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за Цар Самуил, поясни още той. Бучковски "вярва, че македонската страна е направила своите изводи от спора за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

да се припомни

да се припомни

02.01.2022 | 15:11

Само двама български премиери направиха глупости с Македония ,погазвайки българския национален интерес.Ясно е как завършиха.На Стамболийски главата бе отрязана и намерена в селски дворен кенеф.Георги Димитров с 100%македонски корени ,руснаците си го убиха,макар не точно за македонския въпрос.Киро трябва да е мамоумен да направи такава глупост.Пада от власт още на следващия ден ,макар да съм гласувал за него.

Отговори
4 0
Еехх,

Еехх,

02.01.2022 | 12:15

Тоя Кирчо ще излезе голям лигльо, ако им разреши на РСМ. Това ще е върхът на лошото му и безотговорно управление!!

Отговори
9 0
Hoax

Hoax

02.01.2022 | 09:52

Разбира се . Нали затова от западните служби назначиха Кирил Лъжеца. Това е една от основните му задачи.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?