Следвайте ни

БСП с ултиматум към Слави: Подкрепа за кабинета, но без Петър Илиев

viber icon

Шансовете "Има такъв народ" да прокара свой кабинет вече изглеждат съвсем химерни след нов ултиматум. Постави го БСП два дни преди очакваното гласуване в сряда.

ИТН трябва да оттегли кандидата си за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, за да получи подкрепата ни за правителството. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група.

След изборите заявихме своята принципна позиция за това, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство. Уважихме първата политическа сила - ИТН, и започнахме преговори за най-важното за нас - по политиките, каза Нинова. Напомни, че са разговаряли по 5 приоритета. И благодаря на ИТН - и те извървяха труден път от това да не искат разговори до писмения документ за ангажименти и политики, който те ни изпратиха, обясни Нинова.

После показа изпратения и подписан от хората на Слави документ с ангажименти по приоритетите на бъдещото правителство.

Изразяваме удовлетвореност, че в него залегнаха всички предложения, които направихме. Включително корекциите, които НС направи, допълни лидерката на БСП. И обяви, че първата стъпка за това какво ще прави едно бъдещо правителство - да има писмен документ, е извървяна успешно.

Винаги, от самото начало, сме заявявали, че съставът на МС е отговорност на мандатоносителя, и сме уважавали правото им те да предлагат правителството. Отново заявяваме - ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и постове, допълни Нинова. Но уточни, че изявлението на кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи Питър Илиев от сутринта е смущаващо за БСП.

Ръководството на БСП ще направи предложение до Националния съвет, който окончателно да реши каква да бъде позицията на партията.

Продължаваме да стоим зад мерките, които са 57 конкретни мерки, повечето от които са наши политики. Продължаваме да стоим за подкрепа за политики, но бихме искали, без това да е натрапчиво и без да оказваме натиск, ИТН да преосмисли решението си за кандидата си за вицепремиер и вътрешен министър, обясни Нинова.

Ще изчакаме и тяхната реакция, и Националният съвет ще реши утре, преди гласуването, допълни лидерът на Столетницата.

Тя разказа, че Илиев е консултирал БСП по 2-3 конституционни жалби като юрист, по които червените са спечелили. Има добри качества, но има разлика между това да си добър юрист и кандидат за вицепремиер и министър на вътрешните работи. И днешното му интервю е смущаващо за нас, изразявам се в най-лека форма, обясни Нинова.

Не си сменяме позицията спрямо решенията на другите партии, настоя обаче председателят на БСП.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

намръщенЪ

намръщенЪ

09.08.2021 | 23:18

Тая пък откъде е толкова сигурна, че третият й мандат ще мине? Червената КурВелия(бивша седесарка) дори да събере ВСИЧКИ МАФИОТСКО-МУТРЕНСКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ КЛИКИ - ДПС(абсолютните мутрошампиони за периода след 1990), своята Банда "Техноимпекс", кръгът около ген.Атанасов и Ицко адвокатчето и "Мутрите влязоха вътре" пак не ги събира 120. Остава Слави да им полегне, но ако има чест той ще играе пас или против, ГЕРБ също не би одобрил кабинет, построен от един руски шпионин. Пак избори се задават

Отговори
0 0
Обидно за публиката

Обидно за публиката

09.08.2021 | 21:24

Малко са му останалите раници на Слави ами и този нахалник ще му е воденичният камък който ще го потопи окончателно. Целият им отбор е мутреещи се отломки от 90-те. Извън времето - агресивни, самоуверени , готови да се подкрепят до дупка, дори и когато става въпрос за престъпления

Отговори
2 0
Точиларя

Точиларя

09.08.2021 | 16:04

Айдеееее, бспто ги подкара още от сега с ултиматуми. Ако по някаква случайност стане правителство, тия от ИТН ще им се види земята тясна. БСП ще ги лашка като шкембе в дувар при всяка възможност. И да, нагличък е Петьо, както и тошето африкански, несресаният миндил, и баш главният дългун

Отговори
9 1
Курнелия Я му прасни един кът нашта шампионка

Курнелия Я му прасни един кът нашта шампионка

09.08.2021 | 16:00

Мъ кък без Петърчо Ами тъста му нъл ти е дясна ръчица Да не тъ шиканира с лявата Курнелия Внимавай Човека е на Барбадос човек Стратегически партньор по сватска линия А сватанаците са Англия и Хамерика Мустафата да не ти дръпне черджето стратегически

Отговори
7 0
Иво

Иво

09.08.2021 | 15:58

Аз отдавна го казах.Избори до дупка.Какво се притесняваме?България е богата държава и има още какво да се краде.А съвсем законно е през избори. Субсидията е достатъчно доходоносна.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?