Следвайте ни

БСП с критики към Министерството на финансите за пенсиите

БСП с критики към Министреството на финансите за пенсиите

viber icon

Депутатите от БСП имат сериозни забележки към предложението за актуализацията на бюджета, внесено от Министерството на финансите за гласуване в Народното събрание. 

В предложението не е посочено за какво ще се харчат парите, каза тази сутрин по БНТ проф. Румен Гечев, зам.-председател на бюджетната комисия в 46-то НС.

Не са предвидени пари за общините, отбеляза проф. Гечев. Той подчерта, че левицата има по-добър вариант за преизчисляване на пенсиите. От МФ се предлага те да бъдат увеличени с 12,5 процента  за всички.

"Ние считаме, че  пенсиите не трябва да бъдат увеличени еднакво. Ако това предложение се приеме,  хората, които взимат до 400 лева, ще получат надбавка,  по-малка от 50 лева , а които са с пенсии над 1000  лева ще имат  120 лева отгоре", даде пример проф. Румен Гечев. Според него това е несправедливо.

Депутатът отбеляза, че лекари, инженери, и много други специалисти с един и същ трудов стаж и еднакви длъжности имат разлика в пенсиите няколко пъти.

И обясни, че БСП настоява увеличението да бъде за хора не само с по-голям стаж, но и с по-големи пенсионни вноски. Има хора, които имат минимални вноски за пенсии. Не бива да стимулиране лъженето на системата.

Не бива пенсионната система да търпи измамите с ниски вноски. Хората трябва да знаят какви договори подписват, а работодателите -да спрат да използват некоректни схеми., подчерта народният представител.

Проф. Гечев изрази мнението на партията, че предложената от МФ актуализация на бюджета не предлага реформи. Левицата иска да се направят промени в здравната система, тъй като няма смисъл да се гласуват повече средства, без да има реформа.

"БСП стои много стабилно на трудния политически терен и очакваме съвсем логично да ни се възложи съставяне на правителство", заяви проф. Гечев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Пенсионер

Пенсионер

19.08.2021 | 10:54

Направо "професорски" коментар. Били против лъженето на системата и настоявали за увеличаване на тези с повече стаж и по-високи осигуровки, а пък били против пенсиите да бъдат увеличени еднакво. Или обещанията са - всеки да си избере каквото му харесва. Не знам защо, но като чуя професор от БСП, винаги се сещам за автора и един друг "професор капацитет от БСП", който накара избрания министър председател да се закълне в НС и след това гласа му не стигна да се избере правителството и всички знаем какво стана после.

Отговори
1 0
Правилно е

Правилно е

19.08.2021 | 09:30

Най правилно е колкото повеме стаж и високи вноски толкона по благоприятно повишение на пенсиите защото си дал повеме на системата... Не крил доходи и вноски и сега хоп пак тарикат ще лапа ... Това се случва на практика с певците ни дето реват...че архива им изчезнал а къде е вашия архив?????вашите годишни декларации....и бележки отрязъци от хонорарните листи...че са ти отдържани вноски ....къде????срамно и позорно реване....

Отговори
3 1
Но, не много

Но, не много

19.08.2021 | 11:07

"Ние считаме, че пенсиите не трябва да бъдат увеличени еднакво. Ако това предложение се приеме, хората, които взимат до 400 лева, ще получат надбавка, по-малка от 50 лева , а които са с пенсии над 1000 лева ще имат 120 лева отгоре", даде пример проф. Румен Гечев. Според него това е несправедливо. По-справедливо е да си получавам 1500 лв., а да ме осигуряват на 550 лв. Исках да ме осигуряват на по-висока сума, защото ми предстои пенсиониране. Счетоводителката ми обясни , че една година по-високи осигуровки не ми вършат работа и е била права. Професор Гечев ще ми осигурява справедливост и ще си получавам колкото "балъците".

Отговори
1 0
Парадокси

Парадокси

19.08.2021 | 09:16

Идеята частни пенсионни фондове е именно тая, богатият се осигурява с по богата сума. В Чили през октомнри се провеждат президентски избори, праймериза печели левият кандидат с 34,19% срещу 21,31% за десният. Програмите на всички кандидати са в гри групи, първо пенсионна реформа, второ работни места, трето данъчна реформа. Странно българският ляв кандидат и президент със служелното си правителстно неглижира пенсионната система и очаква да го изберат

Отговори
2 0
Дани

Дани

19.08.2021 | 08:41

Това също не е правилно, защото тези, който взимат над 1000 са работили повече и са дали повече за родината си, а тези с малките пенсии са мързелували повече и по-малко са допринесли за държавата. Дайте да видим от къде идват парите са пенсии, като заплатите не са пипани!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?