Следвайте ни

БСП пред избор: Нинова или Жаблянов

viber icon

Конгресът на БСП ще заседава извънредно днес, за да обсъди загубата на европейските избори на 26 май т.г. Делегатите на най-висшия форум на партията ще трябва да решат дали да подкрепят започването на процедура за пряк избор на лидер, след като Корнелия Нинова обяви оставка и заяви, че ще участва в надпреварата за председателското място отново. Или да изберат вариант, предложен от вътрешната опозиция - конгресът да избере временно изпълняваш длъжността председател като социолога Валери Жаблянов, докато бъдат подготвени и приети правила за пряк избор на лидер. Социалистът Красимир Янков също даде заявка, че иска да участва в съревнованието за председателското място.

 

Очаква се в началото на заседанието да има множество призиви Корнелия Нинова да оттегли оставката си, след като такива решения тази седмица взеха голяма част от местните организации на БСП. Засега Корнелия Н

инова не е дала и знак, че ще преосмисли оставката си, но има предположения, че конгресът може да се превърне в своеобразен вот на доверие към нея. Основният мотив на призоваващите е, че предстоят местни избори и партията не трябва да е разделена.

 

 
Зад Нинова все още седят заместниците й в партията Кирил Добрев и Деница Златева, както и голяма част от хората в най-тясното ръководство - Изпълнителното бюро. Два дни преди конгреса в нейна подкрепа се изказа и едно от обичаните лица в партията - зам.-председателят Стефан Данаилов. Преди това заявка, че не е от страната на вътрешната опозиция направи и Румен Овчаров.

 

През 2017 г. при последното преброяване на "силите" на конгреса, в който участват около 700 делегати, се видя, че Нинова има подкрепата на две трети от хората, но сега се очаква вътрешната опозиция да се е разширила. Днес критици на Нинова са Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Пирински и др., да се е увеличила. В последните дни критики към Нинова изказаха и Юрий Асланов, Антон Кутев и др. Сред тях са - че е едноличен и силов лидер, че в партията няма идеология, че напускането на парламента е грешка, че е успяла да втвърди избирателите на ГЕРБ.

Източник: дневник.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?