Следвайте ни

БСП обвини АПИ: Десетки договори са сключени без конкурс, откраднати са 4 млрд. ВИДЕО

viber icon

БСП даде пресконференция във връзка с направените проверки в държавното дружество „Автомагистрали“. Одитният доклад на Сметната палата, който беше изнесен от БСП, показва, че АПИ и "Автомагистрали“ са нарушили закона за обществените поръчки.

 Георги Свиленски от социалистическата партия твърди, че повече от 4 години поставя въпроса за дейността на „Автомагистрали“.

"Пред очите на всички се е извършвало източване на публичен държавен ресурс през АПИ. Над 36 въпроса сме задали към бившите министри Николай Нанков и Петя Аврамова - дали има машини, механизация и персонал за извършване на дейностите. Както и дали чрез избирането на обществените поръчки не се нарушава закона, дали не се отклонява ресурс. Поискахме Сметната палата да извърши одит за периода 2016 – 2020 г. През тези 4 г. и министър Нанков, и министър Аврамова са лъгали, че „Автомагистрали“ има капацитет и не ощетява бюджета", разкри Свиленски.

Проф. Румен Гечев заяви, че в БСП са получили сигнали за нарушения в дружеството.

"С проверката от 2016 до 2020 г. Сметната палата доказва, че е нарушен Законът за обществените поръчки, тъй като са се сключвали договори между АПИ и "Автомагистрали“. Очевидно избрани фирми и определени лица са били избирани. Има драматични несъответствия в капацитета за изпълняване на поръчките. "Автомагистрали“ няма нито една машина за полагане на асфалт“, каза той.

Според него десетки договори са били сключени без конкурс и търгове, открадната е значителна сума пари – 4 млрд. лв. БСП ще следи как ще реагира прокуратурата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Капути

Капути

02.06.2021 | 15:50

Тези същите искаха преди няколко години и циганките метачки да се назначават с конкурс!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?