Следвайте ни

БСП на нокти! Нинова срещу Добрев - започна първият в историята на партията пряк избор на председател

viber icon

Днес точно в 7.00 часа в БСП започна първия пряк избор на лидер на партията от всички нейни членове. Гласуването ще се проведе в около 1000 секции с интегрална бюлетина.

За да бъде валиден изборът, в него участие трябва да вземат повече от половината членове на левицата. 

Избирателните списъци, по които ще се гласува, са предварително подготвени по общинските и съответно  районните съвети на партията и предадени на комисиите, които да ги съхраняват до изборния ден. Те също имат и ангажимент да заличава от тях починали или напуснали партията членове.

До 10 септември кандидатите бяха петима - бившата председателка на Националния съвет на столетницата Корнелия Нинова, нейният заместник в партията Кирил Добрев, бившият зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов, бившият член на ИБ на БСП Красимир Янков и Георги Тодоров.

Преди заседание на столичната организация на БСП на 10 септември обаче Валери Жаблянов и Красимир Янков разпространиха писмо, с което обявиха, че два дни преди провеждането на вота прекратяват предизборната си кампания заради неравнопоставеност на останалите кандидати в полза на бившата председателка Корнелия Нинова. По време на същото заседание Георги Тодоров пък заяви, че се отказва от битката за лидерския пост. 

Тъй като интегралната бюлетина е била отпечатана преди тези събития, в нея обаче фигурират имената и на петимата претенденти за лидерския пост. Не се знае като какви ще бъдат отчитани бюлетините, в които е гласувано за Георги Тодоров - като недействителни или като валидни.

Опонентите и конкурентите на Нинова очакват, че основната манипулация ще бъде извършена именно с бройката гласували, тъй като до този момент членската маса на БСП е неизвестна.

Никой от кандидатите и червените не знае с какви пари се извършва предизборната кампания в БСП, тъй като цели 9 месеца партията няма одобрен бюджет, а Нинова осуети три заседания на Националния съвет, на които това трябваше да се случи. В същото време хазната на столетницата е празна след 4-годишния й мандат, за което призна самата тя.

Очаквайте подробности!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

избор

избор

12.09.2020 | 17:42

човекът на Костов срещу човекът на Пеевски

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?