Следвайте ни

Брюксел ни похвали: Плажовете ни са предимно „отлични“

viber icon

Шестдесет процента от водните зони, обозначени като годни за плуване в България, които се наблюдават от Европейската агенция за опазване на околната среда (ЕАОС), получават отлични показатели за чистота в доклада на агенцията за 2020 г., пише Труд бг.


От 96-те зони, обект на постоянен мониторинг от страна на еколозите на ЕС (92 от които крайбрежни) в България, 58  отговарят на качеството “отлично”, докато останалите влизат в показателя “добро”.

Това е втора поредна година, в която наблюдаваните водни показатели извеждат страната ни от категорията на държавите, които имат едва “задоволително” качество на конкретни обекти.

Предишният период, в който чистотата на водите за плуване в България е било на подобно ниво е през 2009-10, показва проверка.

На първо място в класацията - с “отличните” 100 от 100 показатели застава Кипър, следван от Гърция, Малта, Хърватия и Австрия със средно до 95 на сто.

Със своите 60,4% източници с “шестица” от ЕС, България застава в средата на класацията, между Словакия (56,3%) и Естония (62,7%), много зад европейската страна с най-дълго крайбрежие - Франция (77,5%).
Като цяло, според ЕАОС 83% от крайбрежните и вътрешни обекти в Европа са били “отлични” през 2020 г., в съответствие с последните години.

Само 1,3% от тестваните обекти, или 296 на целия континент, са оценени като “негодни”, в сравнение с около 2% през 2013 г. Крайбрежните обекти дават по-добри показатели от вътрешните, като 85% и 78% са класифицирани като “отлични”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?