Следвайте ни

Броня от каучук ще намали жертвите на пътя

Идеята е патентована от учени на БАН, въпрос на време е производителите да се възползват от нея

viber icon

Пневматична броня от каучук, която като мантия обгръща автомобила и се изпълва със сгъстен въздух, можеше да спаси журналиста Милен Цветков. Навръх Великден той загина в жестока катастрофа до столичен мол. Изводът на експертите е, че ускорение, около 13 пъти по-голямо от земното, е погубило журналиста.

„Обаче при наличието на пневматичните брони при сблъсък на две коли се пръскат броните и ускорението е многократно по-малко“, твърди доц. Д-р Филип Филипов от БАН. Преди време той и колектив патентоват идеята. „Въпрос на време е производителите на автомобили да се възползват от нея. За предпазване от тежки катастрофи водещите фирми (VW Toareg модел) могат лесно да ги изработят“, обясни Филипов.

Бронята е овална, за да се приплъзнат автомобилите при евентуален челен удар. „Формованата на преса броня „облича“ като мантия автомобила и се изпълва със сгъстен въздух 2,2 атмосфери с компресора. При удар овалната форма на броните приплъзва и двата автомобила се разлитат в две различни посоки с векторни скорости - това е известно в науката като „Правилото на паралелограма“ в точката на удара. Векторните скорости са силно намалени поради демпфериращото действие на пневматичните брони. Тяхната динамика е силно нелинейна и деформациите им абсорбират огромно количество механична енергия, която иначе би се натрупала върху пътниците и би довела до смъртоносни травми. На определени места в бариерите има резервни вентили с праг 2,4 атмосфери. При екстремни смъртоносни ускорения при удар вентилите нелинейно променят динамиката на автомобилите и по този начин запазват живота на пътниците, като многократно намаляват ускорението вътре в автомобила“.

Така дори при много силен удар, поради слоя сгъстен въздух в камерите на съоръжението, се запазва както животът и здравето на пътниците, така и конструкцията на самия автомобил. Учените от БАН са патентовали и друга своя идея - за пневматично купе с двойни стени, също изпълнени със сгъстен въздух, което действа по аналогичен начин. 

„Войната по пътищата у нас годишно взема над 1000 жертви. В сложна градска среда възможностите на водачите за адекватна управленска реакция при шофиране над 80 km/h са силно ограничени. Това предполага, че максималната разрешена скорост в градовете трябва да бъде не повече от 80 km/h, с изключение, разбира се, на двупосочните автомагистрали с оградни съоръжения, където се допускат по-високи скорости (140  km/h)“, обобщават от БАН.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

пининфарина

29.04.2020 | 18:06

Браво, дано се погрижат и да оповестят, рекламират патента си адекватно.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?