Следвайте ни

Брокери фантоми ужилиха българи и чужденци

Регистрирана в Сейнт Винсент и Гренадини фирма с рояк дружества за измами у нас

viber icon

Десетки българи и чужденци са станали жертви на измами на платформата за онлайн търговия с финансови инструменти www.brokerz.com, както и на няколко инвестиционни посредници фантоми. За това алармираха от Комисията за финансов надзор (КФН) и уточниха, че от началото на тази година са получили серия жалби от хора, които са загубили хиляди евро.

При направена проверка е установено, че сайтът www.brokerz.com е собственост и се оперира от Brokerz Ltd., регистрирано на Сейнт Винсент и Гренадини, C/0 Suite 305, Grifith Corporate Centre, Beachmont, PO BOX 1510 Kingston, Saint Vincent and Grenadines. В момента

въпросната интернет страница е с неразрешено съдържание и достъп от България.

Измамниците са действали и чрез свързаните с тях чуждестранни дружества: Group Polo Ltd. и Brokerz Ltd., регистрирани на Сейнт Винсент и Гренадини, както и чрез регистрираните в България: "Кодексия" ЕООД, "Ер Ес Ди България" ЕООД, "Глобъл маркетинг консулт“ ЕООД, "Нова кор" ЕООД, "Новакор“ ЕООД и "Олмедия“ ЕООД.

От ДАКСИ е видно, че "Кодексия“ ЕООД е регистрирана миналата година в София с капитал от 2 лв. на името на Елизабет Манчева. На нейно име се води и "Глобъл маркетинг консулт“ ЕООД, също с капитал от 2 лв. и открита през 2019 г. "Ер Ес Ди България” ЕООД, също с регистрация в столицата и капитал от 2 лв., упражнява дейност от 2016 г. Първоначално се е казвала „Плъстокс“ ЕООД, а в момента - „Олмедия“. Едноличен собственик е Ани Режанкова. С депозиран капитал от 2 лв. е и "Нова кор“ ЕООД, действаща от миналата година и със собственик на книга Светлозар Панайотов. „Новакор“ ЕООД пък се ръководи от 2018 г. от Георги Милев.

От измамните дружества единствено това е регистрирано с капитал от 2000 лв.  

Прави впечатление, че всички фирми имат един и същи предмет на дейност: услуги в областта на маркетинга, интернет маркетинг, консултантски услуги, търговско представителство и посредничество, както и всякаква друга стопанска дейност, незабранена от закона. Отбелязано е също, че ако за някоя от посочените дейности се изисква лиценз, регистрация и т.н., същата ще се осъществява след получаването му.

От КФН обаче уточняват, че нито една от тези фирми няма издаден лиценз за предоставяне на инвестиционни услуги и извършване на инвестиционни дейности в България по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). Поради тази причина нямат право и да получават по свои банкови сметки парични средства от инвеститори с цел влагането им във финансови инструменти.

Фирмите обаче са действали с размах и са генерирали приходи

Само за 2019 г. най-старшата - „Олмедия“ ЕООД, има приходи от продажби в размер на 11 889 000 лв. За същата година „Нова кор“ ЕООД е заработила по-скромна сума - 5 044 000 лв. Регистрираните миналата година фирми нямат финансови отчети.

Комисията за финансов надзор е сезирала Държавната агенция „Национална сигурност“ за изпиране на пари през част от дружествата, свързани с Brokerz.com. За измамите са уведомени и всички надзорни органи в рамките на ЕС, както и на трети страни.

КФН обръща внимание на потенциалните инвеститори - преди да преведат парични средства за търговия с финансови инструменти, да проверяват на интернет страницата на регулатора  http://www.fsc.bg/bg/ дали съответното лице, по чиято сметка възнамеряват да извършат превода, има право да предоставя инвестиционни услуги или да извършва инвестиционни  дейности. Като индикация за това, че потенциалният инвеститор е обект на измама, е обстоятелството, че наименованието на дружеството, посочено в договора като инвестиционен посредник, се различава от наименованието на дружеството, по чиято сметка трябва да се преведат паричните средства. Имало обаче случаи, когато имената са идентични и човек лесно падал в капана.

Проверка за лицензираните инвестиционни посредници може да се извърши и на сайтовете на компетентните органи от Европейския съюз, както и на интернет сайта на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) -  https://www.esma.europa.eu/.

Наши замесени в кражба и пране на 80 млн. евро

В началото на април 2020 г. при съвместна акция на полицейските и съдебните органи на Германия, Австрия, Сърбия и България, бе неутрализирана международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, корупция, компютърни престъпления и изпиране на пари.

В България бяха задържани трима наши и един германски гражданин, предполагаемите ръководители на групата. Пострадали от действията на престъпната мрежа са хиляди граждани на европейски и други държави. Щетите от измамите възлизат на близо 80 млн. евро.

Механизмът на финансовата измама е следният: участниците в престъпната група насърчават по електронна поща и с рекламни банери потенциалните жертви „инвеститори“ да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от 250 евро.

Онези, които откликнат, незабавно биват „атакувани“ от т.нар. агенти и „лични брокери“, базирани в кол центрове в Белград и София. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява движението на парите си. И по-точно, как те се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика всяка сума била превеждана от участници в групата по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции с цел изпирането на парите средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група и разпределяни между участниците в нея.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?