46
Следвайте ни

Бойко Рашков: Прокуратурата пази бившите управляващи от наказателна отговорност

viber icon

Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването за АМ "Хемус", защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година, обяви Бойко Рашков, действащ министър на вътрешните работи, номиниран да остане на поста и в новото правителство.

В предаването "Неделя 150" министър Рашков допълни, че Борислав Колев е концентрирал в себе си огромно количество финансови средства и е възлова фигура в схемата за това престъпление: 

"Има сведения за лице, което е било в контакт с него, подписвало е документи в банката, то е видяло огромно количество пачки от по 100 лева. За услугата това лице и получило джип като награда. Установено е лицето. Установената обстановка се неглижира от прокуратурата, изтъква се на преден план епизод от професионалните спорове между разследващите и прокуратурата. Прокуратурата е съзнателно неактивна в тези разследвания. Съмнявам се, че тази нереформирана прокуратура в настоящия момент би могла да изведе едно такова разследване с национално значение до успешен край... Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи", заяви министърът пред БНР.

Колкото повече хора разберат сериозността на разследването за стотици милиони левове от държавния бюджет за мнимо строителство на АМ "Хемус", толкова по-добре. Толкова по-добре и за бъдещето, когато ще има и други управляващи, които няма да смеят да си позволят лукса да използват едни много удобни за присвоителна дейност конструкции като инхаус, добави Рашков.

Той съобщи още, че МВР работи по разследване на сходни случаи. "Някои станаха публично известни - ремонтите на язовирите, които са малко повече от 400 у нас и за които са отделени огромни пари от бюджета и до сегашния момент не се знае в чии джобове са попаднали. Подобно разграбване не познаваме в близките десетилетия. Схемата на източване е почти идентична с начина на движение на бюджетните средства за автомагистралите. Има и други направления, в които се работи, свързани са с крупни суми и са разходвани с лека ръка, безотговорно. В нашата страна много се краде". 

Рашков подчерта, че част от парите са отивали и зад граница:  

"Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира финансовия сектор на ДАНС, това е правено. Но от тази агенция не са предприемани прозрачни действия, за да се види какви са основанията за изтегляне на необичайно голяма сума от лице, което може да тегли такава сума. Към онзи период - миналата година, ръководството на ДАНС е преследвало куци глигани в гората и ги е отстрелвало. Ползван е механизъм за присвояване на големи финансови ресурси без какъвто и да е контрол, защото контролните органи са били подчинени на тези, които са движели подобни механизми". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (31)

Тиква

Тиква

12.12.2021 | 17:22

Иван Тотев беше и ще си остане най-успешният кмет на Пловдив. Два мандата градът се развиваше с неимоверни темпове и с бързи крачки настигна София и други европейски градове, въпреки тежкото наследство оставено от предшественикът му Атанасов, продал се за кило свинска мас на Гергов.

Отговори
2 9
Иво

Иво

13.12.2021 | 08:02

Вярно си тиква.

Отговори
4 0
Чибурашков

Чибурашков

12.12.2021 | 17:05

Чибурашка недей да говориш глупости и да хвърляш прах в очите на хората. За всяка транзакция над 30000 лева не само, че се информира ДАНС ами се прави и насрещна проверка от НАП. Доколкото си спомням НАП-джията е твой човек вече повече от половин година. Същия оня дето е уличен за далаверите с кухи фирми. Защо той не излезе досега с доказателства за тези злоупотреби? Или и това какво всичко останало излезнало от злобната ти пиянска устичка е кьорфишек, който да заблуди хората, че вършите нещо докато всъщност прикривате кражбите, които вече започнахте. За толкова време "работа" освен да станеш пиар на фатмака и да станеш за смях по медиите с друго не можеш да се похвалиш. Отивай да си пълниш дамаджаните в 12-те кенефа и остави тая работа - не е за теб.

Отговори
6 6
Гочето

Гочето

12.12.2021 | 16:55

Сигурно половина от коментарите са написани от пловдивски прокурорчета, които сега пакт свещ Гешев да се размине с изгонването, защото ще ги чака законът на Линч.

Отговори
10 4
Сик

Сик

12.12.2021 | 20:01

общинските калинки на Зико имат служебна задача да пишат за Герб. Нищо не работят по цял ден обикалят форумите.

Отговори
7 1
Рашков, циган прозд

Рашков, циган прозд

12.12.2021 | 16:01

Остави прокуратурата да си върши работата а ти скачай в джибрите

Отговори
8 9
Тиква

Тиква

12.12.2021 | 15:52

Румен Радев е тиква

Отговори
8 8
Здрав Винкел

Здрав Винкел

12.12.2021 | 15:51

В позорно върнатият от европейската комисия план за възстановяване, никъде няма записано нито като условие нито като препоръка да се сменя Иван Гешев като главен прокурор.

Отговори
8 9
Здрав Винкел

Здрав Винкел

12.12.2021 | 15:48

За сведение на червените тролове марсоли, налазили навсякъде, Лаура Кьовеши и европейските институции стоят плътно зад Гешев.

Отговори
9 8
Карго

Карго

12.12.2021 | 15:33

Някой вярва ли му вече на тоя пияница с торбичките???

Отговори
11 7
Сик

Сик

12.12.2021 | 15:07

Румъния дръпна след като Кьовеши вкара техния премиер в затвора. Вие как си представяте гешев да вкара Тиквата в затвора. Затова сме 30 % по бедни даже от румънците.

Отговори
10 10
Лора

Лора

12.12.2021 | 15:30

Тиква ти е главата,нека докажат първо нещо а не само голи приказки,наслушахме се на лъжите на Дамаджаната.

Отговори
11 7
Тиква

Тиква

12.12.2021 | 16:26

Гешев и вашия Тотев ще са в една килия - хахаха

Отговори
9 5
Реалист

Реалист

12.12.2021 | 14:57

Ще повярвам ,че нещо се е променило в БГ, само, ако видя мамината конска глава в затвора.

Отговори
13 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?