Следвайте ни

Бойко Рашков: ДАНС е осигурявала охрана с фалшиви сведения

viber icon

По политически указания ДАНС са писали фалшиви сведения за опасност на висопостовени лица, за да им се постави охрана от НСО за 6 месеца. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в правната комисия по време на обсъждането на промените в закона за Бюрото по защита към главния прокурор. 

"Говорихме с председателя на парламента. Повдигнах въпроса да се разгледа идеята за преразглеждане на първоначалните данни за възникнала опасност по отношение на един човек. Да видим след това продължават ли да съществуват тези данни. Нали сме затова - да разследваме. И когато тези сигнали не се оправдават да снемем охраната. Това не е правено. Разчитало се е на фалшиви сведения. И това е причината този човек да бъде охраняван от НСО, което после той не хареса", каза Рашков. 

Той се обяви за преместване на Бюрото по защита в Министерството на правосъдието, за да няма дублиране на функции с изпълнителната власт.

 "Това са 150 души към главния прокурор, никой не знае какво става в това бюро, само той знае", заяви вътрешният министър. Той обяви още, че прокуратурата е сключвала споразумения в миналото с МВР, патрул на 6 районно управление в София да обикаля около резиденция "Бояна", където живее Иван Гешев и да следи за сигурността му.

"Някой поставя ли си въпроса как се охранява главния прокурор? Ако някой си представя, че той се охранява само от НСО, греши. Благодарение на личните му отношения с... да не казвам кой, се е настанил в дъравната резиденция. Не председателят на ВКС или ВАС, а само той. Там се охранява от Бюрото за охрана. Но външното пространство се охранява и от НСО, която е там заради президента", заяви още Бойко Рашков пред депутатите, които разглеждат три законопроекта за съдбата на Бюрото по защита - на Христо Иванов, Николай Хаджигенов и на Андрей Михайлов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

jon bon

jon bon

27.08.2021 | 17:16

Изчезвай бе Пияндурнико Тоалетнов!

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?