Следвайте ни

Бойко Борисов: Отваряме фитнесите и моловете в началото на февруари ВИДЕО

viber icon

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона.

Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение.

С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България по време на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри.

„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, задължително с писиар тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове. Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране. „Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи министър-председателят. Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това. 

По отношение на изпълнението на ваксинационния план министър Костадин Ангелов докладва, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план. „Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, категоричен беше премиерът. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес в страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни. От следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина, която ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец. Кирилов изтъкна още, че има достатъчно количества Ремдесивир, както и медицински кислород. 

Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов докладваха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация. „България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, категоричен беше председателят на НОЩ. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Тежко на народа!

Тежко на народа!

25.01.2021 | 19:48

Сега отварят, за да може преди изборите отново да затворят! Целта е ясна – да гласуват по-малко хора, а ГЕРБ за закара администрацията под строй пред урните! Така е, защото търпим една мутра да прави каквото си иска. Къде е щабът, къде е онзи плешивец, дето се прави на генерал?

Отговори
2 1
Ужас

Ужас

25.01.2021 | 14:40

Значи започвай да подготвяш ковид отделенията още от сега,щото си т.ъп г.ъз. Само не е ясно тия от щаба за чий ч.еп са. Експертно мнение няма. Само т.улупа размахва пръста и ония си гледат в обувките.Срам и позор! Трябва да затегнеш,а не да пускаш молове,фитнеси и кръчми! Ама то толкова ти е сивото вещество!

Отговори
11 3
Пак ще пламнем

Пак ще пламнем

25.01.2021 | 14:06

Ами като отворите фитнесите и моловете целият смисъл на карантината се губи.Тогава по-добре отворете всичко.С какво един ресторант е по-опасен от лудницата в един мол,където също има ресторанти.Ако съм на здравния министър си подавам оставката ,и всички лекари от щаба би трябвало да напуснат.

Отговори
17 2
ПРЪДЛЕВ

ПРЪДЛЕВ

25.01.2021 | 13:25

КАЗАНО С ДВЕ ДУМИ-ЗАПОЧВА ОАКВАНЕТО..../УДАРЕНИЕТО Е НА ПЪРВОТО"А" НА "ОАКВАНЕТО"/

Отговори
15 2
Сик

Сик

25.01.2021 | 12:37

След 2 седмици ще излезе шефа на лекарския съюз и ще каже, че лекарите са дотук. Тогава да ви лекува банкянския тулуп.

Отговори
17 3
спрете цирка

спрете цирка

25.01.2021 | 15:27

Това не са лекари ,а политкомисари.

Отговори
9 0
Хаха

Хаха

25.01.2021 | 12:30

П.рост народ с п.рости политици! Като дте г.лупендери и не знаете какво да правите,гледайте другите държави. Стига политика! Яко ви тресе шубето,за това бйрзате да отпуснете мерките,ама това ще ви изяде главата! Т.ъпанари!

Отговори
17 3
0887

0887

25.01.2021 | 12:00

Отваряй,отваряй ! Скоро пак ще напълниш болниците,щото няма да ни се размине! Ти си с.трахливо п.се и те тревожат изборите!

Отговори
17 6
Майна

Майна

25.01.2021 | 11:29

Добре сме щото народа почна да се вдига и вчера тълпата щеше да нахлуе в НС и сме пред гражданска война за това сне добре . Онзи ден ботокса излиза и казва колко е критична цялата обстановка , след това доктор Смъ.рт Майтапчийски обяснява ме мерките трябва дори още повече да се затегна и след вчррашната офанзива от народа днес излиза и ми обяснява ме всичко е ок ?? Жа,ЛКИ малод.ушници и пропадняци до,лни

Отговори
15 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай