Следвайте ни

Бойко Борисов откри магистрала до Ниш в Сърбия ОБЗОР

viber icon

Министър-председателят Бойко Борисов участва в официалното откриване на участъка от автомагистралата по Коридор № 10 от българската граница до Ниш. Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор № 10.

Премиерът Борисов е поканен да участва на събитието от президента на Сърбия Александър Вучич.

Премиерът Борисов премина над строящия се български участък от автомагистралата с хеликоптер на път за Сърбия, като от въздуха разгледа напредъка по строителните дейности заедно с министъра на транспорта Росен Желязков. Борисов подчерта, че работата върви на пълни обороти и това са пари на българските данъкоплатци.

Премиерът написа във „Фейсбук“ страницата си, че догодина по това време участъкът от Драгоман до Сливница ще бъде готов. „Това е едно уникално съоръжение. Българските работници работят активно и в събота. Съобразихме се с реколтата, като изчакахме хората да си я съберат“, посочва министър-председателят.


По време на официалната церемония българският премиер заяви, че вече и ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес падна. „Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия“, подчерта премиерът Борисов пред стотиците гости на церемонията.

Министър-председателят акцентира, че цялата българска промишленост ще може да ползва този път за Западна Европа и поднесе поздравленията си за откриването му.


Преди церемонията по откриването премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по важните за региона инфраструктурни проекти. „От Белград до Бургас няма светофар. От Белград до Истанбул няма светофар. И сега строим от Бургас до Варна да няма светофар. А който е от тая страна завива на София вдясно и стига до Солун през АМ „Струма“, изброи българският министър-председател.


Сръбският президент Александър Вучич даде висока оценка на направеното от правителството на България. Той заяви, че България от днес е по-близо до Сърбия повече от всякога. „Няма друг начин да намериш приятел чрез тези километри, които изграждаш към тях.

България е днес близо до нас повече от всякога. Искам да благодаря на българския премиер и наш приятел Бойко Борисов, защото днес ние се свързахме чрез пътищата. След няколко месеца Бойко Борисов и българският народ ще завършат още 12 км към София и тогава към София, Истанбул и Бургас няма да има и един метър, който да не е автомагистрала.

Скоро ние завършваме и свързването на нашите газопреносни мрежи, така нареченият „Балкански поток“. Естествено и по този начин ще се свържем с нашата приятелска и братска българска страна.

По този начин показваме колко сме успели, колко напредваме и колко успяхме да променим себе си – сами, със своите ръце, със своята работа с упоритост и желание да направим нашите страни място, където си заслужава да се дойде, да се работи, да се живее и да се остане“.

Накрая сръбският президент се обърна към министър-председателя Бойко Борисов, към официалните гости от българска страна и към всички българи с думи на български език: „Добър ден, добре дошъл, скъпи приятелю Бойко Борисов, и останалите български приятели. Много съм щастлив, че Сърбия направи всичко за нашите две страни и двата приятелски народи да се свържат чрез най-модерната автомагистрала.“

 

 

Източник: Фокус

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?