Следвайте ни

Бойко Борисов очерта новите мерки в битката с COVID-19

viber icon

Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и на свободния пазар за справяне с COVID-19, прилагането на мерките в подкрепа на служителите на първа линия срещу новия вирус и в помощ на най-уязвимите български граждани бяха докладвани на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание днес от членове на кабинета, съобщиха от правителствената информационна служба.

В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на финансите Кирил Ананиев.

Министър Сачева изтъкна, че в момента се извършва раздаването на пакети храна за 470 000 българи и семействата им с най-необходимите продукти, осигурява се също топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се. Важните услуги ще продължат да се предоставят и догодина като за целта за общините са отделени над 85 милиона лева, в т.ч. и по линия на т.нар. COVID-стандарт. Социалният министър подчерта, че от оперативни програми ще бъдат насочени 120 млн. лв. за допълнителните възнаграждения от 1000 лева на лекарите и медицинския персонал на първа линия като общият ресурс ще стане около 240 млн. лв.

„Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително“, подчерта премиерът Борисов. Той акцентира, че страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение. „Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14-дни за заболелите с коронавирус са много тежки“, отбеляза министър-председателят. Борисов добави, че по отношение на тестването, България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване. „А като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК“, категоричен бе премиерът. Той възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. Министърът на здравеопазването увери, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират.

Ангелов докладва също, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. „Нямаме недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарствени продукти, в момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати на територията на България“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Бойко Борисов подчерта ключовото значение на спазването на противоепидемичните мерки от всеки един българин, защото това помага в битката с коронавируса. „Цяла Европа страда, но съм убеден, че мерките, които имаме трябва да се спазват. Затова – ако не се налага, не се събирайте на големи групи“, каза още министър-председателят. Той бе категоричен, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Министър Ананиев добави, че за планираното 15-процентно повишение на заплатите им от 1 януари необходимият ресурс е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Премиерът посочи, че в никакъв случай едни социални групи не трябва да се противопоставят на други, а както и досега държавата ще продължи с мерките за подкрепа на нуждаещите се, включително и с помощ за служителите от етнографските музеи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ковидчо (оригиналът):

Ковидчо (оригиналът):

17.11.2020 | 17:12

Аненцефалните ни управници са изпаднали в някакъв ковидоиден амок, "творейки" простотия след простотия и лъжейки като разпрани мангасари в жалките си напъни да не отърват кокала. Добре че "опозицията" им е по-зле и от тях, иначе да са издухали супата като "стой, та гледай!"...

Отговори
1 1
jjj

jjj

17.11.2020 | 16:23

Защо ЛЪЖЕТЕ ?????????? - ПО аптеките липсват най - елементарни антибиотици и много лекарства, които докторите изписват за Ковид!! А, вие продължавате да ЛЪЖЕТЕ по медиите, че аптеките били пълни и нямало липса на лекарства!! Само ще ви прокълна лъжци безподобни - ДА се разболеете от Ковид и да трътнете да си търсите лекарства!! АМИН!!

Отговори
5 1
.уйе

.уйе

17.11.2020 | 14:15

Хаос и повреди за чужда сметка. Лесно е когато няма кой да ти потърси отговорност. Когато завалят съдебните искове и тръгнат делата, друга песен ще се пее, грозна но все така д.билна

Отговори
5 2
Срам

Срам

17.11.2020 | 13:27

Б.аси к.ретените дето сте се събрали! Раздавате пакети с храна и си мислите,че това е достатъчно? Алоооу,мерките са нулеви. Умират хора,няма лекари... Болниците връщат пациенти,които не могат да дишат. Вие сте и.зроди! На друга планета ли живеете?

Отговори
13 4
555

555

17.11.2020 | 15:05

Като спасителна мярка се разрешават студентските сбирщини и работата на ресторантите на макс. Те това е правителство.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?