Следвайте ни

Бойко Борисов инспектира инсталации за отпадъци ВИДЕО

viber icon

Премиерът Бойко Борисов инспектира инсталацията за обработка на отпадъци край Пазарджик. С него са екоминистърът Емил Димитров и здравният министър Костадин Ангелов.

"Как няма да сме първи по смъртност, като е най-лесно да се хвърли на полето, а после да се запали", каза Борисов.  

„Докато другите бърборят, ние само в рамките на няколко години изграждаме – депа, пречиствателни станции, това води до подобряване на здравето на хората, по – ниски прахови частици, по-малко мръсен въздух. Стотици милиони. Тези, които много обичат да бърборят, да се върнат назад и да видят какво те са направили за 50 години и да са сравнят какво ние само за няколко години“, каза Борисов. Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората.

Ново депо за боклук в града е на стойност над 19 млн. лева. Кметът на Пазарджик Тодор Попов поясни, че старото депо вече е рекултивирано с 4 млн. лева., а неговият капацитет е бил изтекъл още далечната 1986 г.  Поясни, че това са били тежки проекти и благодари на властта.

„То затова не е правено защото струва 31 млн. лева“, обясни Борисов. „Да хвърляш по ливадите е безплатно. Затова не е правено. След това ходят, запалят по ливадите. А след това Ангелов вика първи сме по смъртност.“, каза премиерът, който отбеляза, че на мястото на депото преди е било една поляна, пълна с боклуци.

Емил Димитров поясни, че депото ще обслужва 170 хил. граждани от 7 общини - Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември. Благодарение на новата инсталация ще се намали количеството депонирани отпадъци със 70 хил. тона годишно.

Модерната инсталация за сепариране ще намали обемът на отпадъците, които след това да отидат в клетката за депониране. Част от вторичният отпадък го продават на други фирми, които го ползват за своята продукция. 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

20.12.2020 | 11:20

вива ком купуват телеграф монитор борба политика

Отговори
2 1
Колективно към инсталацията

Колективно към инсталацията

20.12.2020 | 11:08

Инспектира инсталацията за да може да види къде ще бъде изхвърлен и процеса на който подлежи всеки отпадък Можеше да забере със себе си и целия Министерски съвет и Парламента та и те да видят ко става с отпадъците Много поучително

Отговори
7 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

20.12.2020 | 10:32

БОЙКООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО мутро

Отговори
5 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

20.12.2020 | 10:31

БОЙКО МУТРО ПРЕСТЪПНИК ДВУЛИЧНИК ЛИЦЕМЕР

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?