Следвайте ни

Бойко Борисов даде формула как да се измъкнем от COVID-19

viber icon

"Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет.

Премиерът Борисов нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. „Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен“, подчерта премиерът Борисов.

В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министърът на здравеопазването Костадин Ангелов участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Премиерът Борисов подчерта, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. „Пази себе си, а като дойдеш при другите хора, ще си сложиш маска. Да даваш пример - това е важно“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.
  

 
пресцентър, правителствена информационна служба
 

 

Здравният министър Ангелов докладва на премиера Борисов за активната реорганизация в здравната системата с цел оказване на необходимата помощ на всеки един нуждаещ се пациент. „От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка - при заболеваемост над 300 на 100 000 души от населението“, отчете министър Ангелов. Той посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID-болници като в Благоевград и Пловдив, в белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

В хода на онлайн заседанието премиерът Борисов постави специален акцент върху създаването на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с COVID-19, нуждаещ се от болнично лечение, то да бъде осигурено. Борисов изиска също още в понеделник и във Варна при абсолютно всички изисквания за безопасност да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата. Министър Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен.

В рамките на дебата доц. Атанас Мангъров изрази мнение по отношение на мерките за карантинирането на положително доказаните българи с коронавирус и техните контактни лица. Бе затвърдена позицията, че за да са правилни решенията и в името на здравето и живота на гражданите, те трябва да стъпват на науката и резултатите от изследванията, както изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (21)

Димитрова

Димитрова

12.11.2020 | 09:50

Щом Мангъров съветва премиера, ясна е работата! Ще го караме на крак и ще гоним "стаден имунитет"! Така е най-изгодно и за държавните разходи и за управляващите ни. Пълен батак!

Отговори
1 2
Формуляра

Формуляра

12.11.2020 | 01:46

За каква формула говорим? Прост индивид с нулев интелект ,с отвращаваща визия ще дава акъл. България и българите поголовно умират. Боже,слез и си пребери версийте!

Отговори
9 1
Нали

Нали

11.11.2020 | 21:31

Бойко Борисов отново им завря пожарникарския шланг на черевните бoклуци! Заврял им го е отзад до гърлото, гък не могат да кажат! ИМПИЙЧМЪНТ НА РАДЕВ!!!!!!

Отговори
3 8
Цинизми

Цинизми

11.11.2020 | 19:32

За кой период сме 16-ти? Какви са тези лъжи? С просто око, при преглед на worldometer, се вижда, че през последните дни имаме най-висока смъртност от Ковид-19 в света! Заболелите също ни нареждат в челните редици, но ние, Албания и Молдова имаме най-малко тестове на глава от населението. Освен това, нашите власти броят само PCR тестове, а вече широко се ползват по-евтините тестове.

Отговори
7 3
Клара

Клара

11.11.2020 | 18:21

Болните се лекуват по телефон. Не ги приемат в болница. Не се лекуват другите заболявания. Хората сами си търсят болници.

Отговори
17 1
Формулата

Формулата

11.11.2020 | 18:12

Ако обсъждаме една и съща формула метод, знам я бая време от интервю Др Денис Проценко, директор на най голяма болница за ковид, мисля името е Комуналка или подобно. Др Проценко е след 8 години работа в Германия и сред тежка форма ковид болни. Писах я вняколко пъти и исках да е в полза

Отговори
3 2
браво

браво

11.11.2020 | 18:02

1-во място по смъртност в света! - 1-во място по заболеваемост. - На едно от последните места в света по качество на здравеопазването - класация на Блумбърг. На 48-мо място от 55 държави, в анкета на СЗО от 2019 г. - При най-ниски доходи на населението и заплати в ЕС България е на 1-во място по доплащане на медицински услуги от гражданите – около 47%! (в Швеция – 3%, Германия 3,2%...) - Най-ниска продължителност на живот в ЕС – 74,9 г. В Испания – 83,5 г., Италия – 83,4 г. и т.н. - Последни по жизнен стандарт в Европа. При среден коефициент за континента 45,6%, България е със 7%... - 1-во място по корупция в ЕС. - България е най-зле по върховенство на закона в ЕС. - На челно място сме по разпространение на фалшиви новини. - На 111-то място сме по свобода на медиите. - Последно място по износ на иновативни стоки в ЕС. Делът им в общия обем на експорта е едва 3,6%. В България броят на патентите е 4 на 1 млн. души, а в Естония са 33, в Германия – 291, а средно за страните в ЕС – 117. - Последни по дигитализация в ЕС (Мария Габриел беше еврокомисар на този ресор). - Първи по неграмотност в ЕС. 40% от българските младежи са функционално неграмотни. - Последни по чужди инвестиции; българските компании изостават в инвестиционната си дейност. - Първи по употреба на алкохол на Балканите и 6-ти в света с 12,6 литра на глава от населението за година. - Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди. - 1-ви сме в Европа по брой загинали в автомобилни катастрофи. - На 93-то място сме по качество на пътищата от 171 страни. - От 2014 г. досега, със средствата от ЕС, са завършени едва 400 км нови магистрали – последно място в съюза. - 10 години и похарчени близо 2 милиарда не стигнаха да имаме електронно правителство. Но парите ги няма... - 15% е доверието в Народното събрание – най-ниско досега. - 18% е доверието в правителството, над 70 на сто е недоверието. - Доверието в Борисов е 20% - най-ниско от години. - Българите са предпоследни по най-ниско ниво на щастие в ЕС. (Латвия е след нас.) - България с най-много емигранти на глава от населението, минали сме първенеца Полша… - Най-ниско доверие в прокуратурата от всички страни в ЕС. - БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е НАЙ-ТОПЯЩАТА СЕ В СВЕТА. И това всичко благодарение на Боко и неговата шайка.

Отговори
18 2
Браво, др. Нинова  ще те повиши в кандидат-член.

Браво, др. Нинова ще те повиши в кандидат-член.

11.11.2020 | 19:31

на комсомола.

Отговори
3 5
браво

браво

11.11.2020 | 19:58

Др.Нинова може само теб да повиши,защото лижеш задника на мутрата като нея.

Отговори
5 0
Нютон ряпа да яде

Нютон ряпа да яде

11.11.2020 | 17:29

Еий От кога е чака света таз пуста формула Като формулата на Нютон за да разберем що ябълката ни пада на главата и ни става цицина А от цицините по главата да се пазим пък от Тикви да не са ни над главата Просто формула

Отговори
12 0
Майтар  бе  Уйли

Майтар бе Уйли

11.11.2020 | 18:44

Имате ли някакво по умно предложение?

Отговори
0 3
тото

тото

11.11.2020 | 17:25

Абе тя ,формулата Ви е даде ген Мутафчийски още преди няколко месеца ама вие с тези големи и дебели глави трудно вдявате!

Отговори
7 5
Майтап  бе  Уйли

Майтап бе Уйли

11.11.2020 | 18:48

Сигурно вашата глава е по тънка.НО о количествените натрупвания водят до качествеми изменения.

Отговори
0 3
ДЯДО

ДЯДО

11.11.2020 | 16:51

БОКО , СТИГА С ТВОИТЕ ПРОСТОТИИ ,ЗАТВАРЯЙ УЧИЛИЩАТА.

Отговори
13 5
koko

koko

11.11.2020 | 17:06

Не само училищата а цялата държава!Всеки един гражданин може да издържи 2 седмици без да излиза навън!

Отговори
11 4
тото

тото

11.11.2020 | 17:10

Част от гражданите могат да се карантинират ,но трудно ще накараме това да го направят всезнаещите с,е,л,я,н,д,у,р,и!Тежко и на държавата Чалгария!

Отговори
7 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?