Следвайте ни

Борисов за "Марица": По-добре да ме намразят, но да има дисциплина

viber icon

По-добре да ме намразят толкова, че да не искат да ме видят, но да спазят дисциплината. Така Бойко Борисов отговори на въпрос на "Марица" за допълнителните мерки, които ще се вземат за сигурността на българите по Великден. Според премиера единствено дисциплината дава резултати по света към днешна дата. Нека бъдем дисциплинирани 2-3 седмици, дотогава ще знаем за какво става въпрос, каза Борисов.

На среща с българската православна църква утре той ще уточни допълнителните мерки за сигурност. "Нашите владици са изключително интелигентни хора. Те съзнават, че вярата в бога и здравето вървят заедно. Сигурeн съм, че в утрешните разговори ще намерим добри решения", посочи премиерът.

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пика на заразата. Ключовата дума е лекарство, имаме ли, няма и щаба да питам - заповед издава министърът на здравеопазването. Но ние сме вързани с икономиките в Бавария, Франция, Италия. Няма как нашата да върви без тяхната", каза още Борисов.

Вариант, при който да се отворят парковете и планините около големите градове,  макар и само за определени часове, е сред обмисляните разхлабващи мерки от правителството, призна още Борисов. Той обясни, че това е насочено най-вече за родителите с малки деца, които изкарват домашната изолация доста трудно. Сред идеите е посещенията им да стават в различни часови диапазони според възрастта им, подобно на въведения режим за пазаруване в магазините.

Премиерът обаче заяви, че от кризисния щаб не дават разрешение за подобен ход към момента, тъй като има опасност отново да стане струпване на голямо количество хора, както на Витоша и други паркови места в София в началото на мерките.

 Според Борисов не може да се говори, че някъде другаде вече са пристъпили към рязко облекчаване на извънредните мерки. В повечето случаи ставало въпрос за бъдещи намерения или отпадане на ограничения, които изобщо не са въвеждани у нас.

"Моят приятел Борис Джонсън беше много смел. Всяка сутрин гледам състоянието му. Сега обаче е на кислородно дишане. Както казва Тръмп, интензивното вече не е хубава работа. Някъде започнаха да говорят за отхлабване на мерките. Всеки ден си говоря с Курц (премиера на Австрия-б.р). Той казва: "Ще пуснем евентуално, за един ден, след 2-3 седмици". Това звучи като психотерапия за успокоение на хората. Както виждате, в едните дни има пикове, после успокоение и после хоп, умират 1000 души", каза Борисов. И продължи.

„Започна да се говори за разхлабване на мерките в други страни. Но какви са те? В Австрия говорят, че след 2-3 седмици ще отворят малките магазинчета. При нас не са затваряни!”, каза Борисов. Той  отново подчерта, че изключително важно е да се опази населението в следващите 2-3 седмици, когато се очаква пика на болестта.

„КПП-тата може да ги заобиколите с джипката, но това голямо геройство ли ще е? Може да заразиш своите близки. Тези мерки са за безопасност, а не да затваряме хората”, каза премиерът в отговор на въпрос какъв е смисълът от блокадите на големите градове, когато няма такива за малките селища.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Напротив и маските и изолацията

08.04.2020 | 12:58

Помагат, при една кихавица, веднага,, колегата,, се заразява, икономиката не струва, ако всички измират като мухи, ако са, стабилни политиците, икономиката дори може да стане още по стабилна..!

Отговори
1 3

Я обясни

08.04.2020 | 11:58

Пожарникар-миллиционер,,комплексар?Лекарство не са измислили,сппоред вирусолози всички трябва да преболедуват настинката,,маските са да спираш мухи с рибарска мрежа!Защо съсипа икономиката с тази безмослена карантина? Тесстовете не лекуват,,пари за тоя дето духа.Ако ще умираш от инсулт по леко ли ще ти стане,че си тестван?/

Отговори
1 2

Пелтекът

08.04.2020 | 10:05

Те и без това, повечето те мразят, но тук в случая, няма за какво...!

Отговори
6 2

Его дисонанс

08.04.2020 | 10:02

На война народа чака своя, своите герои и не се свързва с пожелания омраза

Отговори
0 0

Алчност

08.04.2020 | 09:09

Дядо Николай да призове миряните, че църквите в Пловсив ще излъчват онлайн. Миряните да не ходят на църква. Всичко ще пламне. Една година ще се лиши от паричките. Нека види Гърция.

Отговори
10 4

Цветанка Ризова

08.04.2020 | 09:09

Бойко, имаш някои неточности: 1. Здравето и вярата вървят заедно ама кога човек го тресне нещо на стари години тогава се обръща към Бога 2.Защо не споменаваш и Лотарингия, а само Франция, Италия и Бавария?

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?