Следвайте ни

Борисов за Гешев: Преди съветниците на президента оглавяваха съдебната власт

viber icon

"Едно време нямаше напрежение (при избора на главен прокурор - б.ред.), защото медиите бяха тотално потъпкани. Представете си сега аз да избера и главен прокурор да стане моя съветник, а шефът на съдиите - друг мой съветник. Това е било в България само преди няколко години. Дясната и лявата ръка на президента пращаха да оглавят съдебната власт и всичко мълчеше". Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор на България пред Нова телевизия.

"Българският парламент промени процедурите преди много години - съдиите да избират съдия, прокурорите - прокурори. Вчера ВСС, избран по всички правила, е избрал този главен прокурор. В закона пише, че правителството е можело да изпрати още един кандидат. Само че аз ви казах, че това е едно лицемерно поведение... Харесвам си Виктор Николаев (водещ в Нова тв - б.ред.). Приемам, че вчера беше избран Виктор Николаев. И днес той отива да повдига обвинение на някой по високите етажи. Обществото щеше ли да вярва на избран партиен кандидат? Не. Или поне само тази част, която подкрепя политическата партия. Това не е ли лицемерие?", попита премиерът.

По повод предстоящото одобрение на решението на ВСС от държавния глава Борисов заяви, че не се меси в работата на президента. "Законът е такъв - ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат. Сега документът отива при президента. Кога той ще го подпише е негова работа", допълни той.

Борисов категорично се обяви срещу затварянето на най-оживеното кръстовище в София и попита какво би станало ако всеки кандидат за кмет закрие предизборната кампания на кръстовище в София. "Не можеш да отидеш да се разхождаш по "Орлов мост" и да говориш за върховенство за закона", коментира той.

Според него вчера служителите на реда са взели сериозни мерки за охрана, но това е било правилно, защото са се очаквали провокации. "Бяха взели прекалено много мерки, но си заслужаваще, защото се търсеха провокации", заяви Борисов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?