Следвайте ни

Борисов скастри бизнеса, че гледа да мине метър и не обича правилата

Влизаме в Еврозаната със сегашния курс на лева, цените няма да скочат, уверява премиерът

viber icon

Премиерът Бойко Борисов скастри родните предприемачи, че се съпротивляват на всеки опит да се въведат правила, които да вадят на светло родната икономика. 

Това стана по време на 14-ото издание на годишната среща на бизнеса с правителството. Борисов даде за пример Наредба Н-18, която влиза в сила от 31 януари и по която данъчните ще имат достъп до данните на търговците. 

"Когато държавата тръгне да изпълни своите функции, изведнъж става голям проблем", посочи той по повод протестите на бизнеса, че в наредбата не са съобразени ред специфики на различните видове бизнес и уредбата ще затрудни и оскъпи ненужно работата им.

Борисов обясни, че целта на наредбата е всички продажби да стават с касова бележка. "Не искате да имате наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате доматите, краставиците и месото, добре. Ще разпоредя и ще оттеглим наредбата, и утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим от двете, за да не ни обвинявате", попита премиерът.

Той посочи, че навсякъде в Европа се издават касови бележки при плащане. "В колко ресторанта в София ви дават касови бележки? И в същото време искаме инфраструктура, чартърите на туристите да платим", възмути се Борисов

Той обяви, че всички българи плащат допълнителната такса по магистралата към Солун, а у нас е проблем да се въведе тол-системата.

"Сиреч тук трябва да е без пари, в Сърбия, Гърция и Македония може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжник. Въпрос на избор. В единия случай се отчита голям сив сектор, така свикваме да работим, продължаваме така", посочи премиерът.

"Другият начин е да наложим правила, които не се харесват по простата причина, че онлайн ще ти видят оборота. Като направим проверки с данъчните, едни сървъри са в Макао, други в Шанхай. Е това искаме да хванем, за да може да има повече пари за пенсии, за доходи и всичко останало", продължи премиерът.

Финансовият министър Владислав Горанов добави, че аргументите на на хотелиерите и ресторантьорите за пречките, които им създава новата наредба, са твърде наивни.

"Все още не съм разбрал къде е проблемът. Ако наредбата прави така, че те трябва да вдигат цените, ме кара да мисля, че са изграждали своя бизнес модел на гърба на държавата и вече няма да могат да крадат ДДС.

Кара ме да съм повече уверен, че по-ясни правила ще дадат повече справедливост, а някои бизнес модели, изградени на кражба на ДДС, ще спрат да съществуват или ще трябва да се променят. Не мисля, че този бизнес има проблем, наивните им обяснения ме карат да мисля, че наредбата работи", каза финансовият министър.

Той посочи, че от влизането в сила на наредбата не може да следва повишение на цените. То може да се получи от това, че бизнесите ще излязат на светло. Единственото реално притеснение, което виждам, е НАП да не налага репресии при маловажност на случая, обяви финансовият министър.

В речта си премиерът изрази скептицизъм, че с приемането на зелената сделка на ЕС ще се увеличи финансирането на екологичните политики. Борисов увери, че се търсят възможности за прибиране на българските студенти, блокирани в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата с новия коронавирус.

Ще скочат ли цените, когато България влезе в Еврозоната и ще се запази ли сегашния курс на лева? С тези въпроси беше атакуван още Борисов.

"Ще влизаме в Еврозоната в този курс на лева, който е днес", изтъкна той и отбеляза, че валутният борд също няма да падне.

Борисов добави, че се полагат всички усилия в края на април България да влезе в чакалнята на Еврозоната и Европейския банков съюз (ЕБС). Според премиера това ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. Той допълни, че това означава, че повече България няма да бъде поставена под риск. "Това означава, че ще участваме във вземането на решения", заяви още Борисов.

При влизането на България във Валутния механизъм ЕРМ2 и в Европейския банков съюз (ЕБС) няма да се променя курсът на лева към еврото, бяха категорични също управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Владислав Горанов.

„Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, заяви Радев.

 „Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото“, увери и министър Владислав Горанов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?