Следвайте ни

Борисов разпореди: Зелен коридор за всички, които искат да се ваксинират

viber icon

Едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19.

Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър.

Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани. „Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави“, категоричен беше министър-председателят. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната. „Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва Кирилов. Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията „Джонсън и Джонсън“. „Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така - експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини“, изтъкна още Богдан Кирилов. 

В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната. „Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават“, отбеляза Кунчев и добави: „може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“. Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. „Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен беше Мутафчийски. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Де гиди Де

Де гиди Де

19.02.2021 | 21:14

Много ви е нужен като нужник еврейна нагъл подъл крадлив мързелив Тиквун за да не ви се видят лай....ната който цвъкате България Ама и на това му се види края После ще ви питам Холокост ли Като комикс ще ви се види

Отговори
1 3
Ги деди Ги

Ги деди Ги

19.02.2021 | 21:34

Румен Радев е Тиквун

Отговори
2 1
Нали

Нали

19.02.2021 | 15:10

Кога ще има пълно и независимо разследване на снимките с хладилника на Румен Радев? Снимките изглеждат напълно истински и е време президентът да дава обяснение, както и да се назначи независима международна комисия която да го разследва за кражбите му! По време на разследването Радев трябва да бъде отстранен от поста за да не пречи на разследването с имунитета си!

Отговори
9 3
За ваксините

За ваксините

19.02.2021 | 13:44

Знаете къде да си ги заврете нали ? По ясно от тва няма как да ви го кажем . Айде седнете да си измислите ся как слънцето ще ни изгори защото сме вампири и ни дайте друга ваксина ...

Отговори
5 13
Много  фази.

Много фази.

19.02.2021 | 12:34

Малко ваксинирани.Ще има ли право на избор на ваксини.

Отговори
6 5
Данко

Данко

19.02.2021 | 13:19

За сега избор няма. На мен ми дойде реда. До преди два дена бяха ваксинирали с Пфайзер, на мен искаха да ми сложат Астра - други нямало. Отказах се. После да не се чудят, защо от малкото желаещи, половината се отказват пред кабинетите.

Отговори
8 5
bam

bam

19.02.2021 | 13:42

Това ще е проблема.. пак всичко с връзки, чакане и мотане. Всъщност с всеки изминал ден се приближаваме до групов имунитет. За Испанския грип не е имало ваксина. Дано поне болните и възрастните да получат нещо качествено.

Отговори
6 7
Зелено Зелено Зеееееее  Блеееееее

Зелено Зелено Зеееееее Блеееееее

19.02.2021 | 12:05

А зелена трява шъ има ли за хайванчетата Или зеленото е само за нощтното шкафче на Тиквун бей

Отговори
9 11
Нали

Нали

19.02.2021 | 15:06

Зеленото е в хладилника на Румен Радев, където е кътал милиончетата от кражбата от поръчката за високопроходими автомобили!

Отговори
10 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай