Следвайте ни

Борисов: Подкрепяме евроинтеграцията на Молдова

viber icon

„България категорично подкрепя европейската интеграция на Молдова и е готова да съдейства с опит и практики по линия на надграждането на отношенията на страната с ЕС“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду. Това е първият телефонен разговор между двамата лидери от встъпването в длъжност на Санду като президент в края на миналата година.

Борисов подчерта, че страната ни винаги е била приятел и партньор на Молдова и ще продължи целенасочено и активно да подпомага стремежите на молдовските власти по пътя към Европейския съюз. От своя страна Молдова трябва да полага още по-активно усилия в стремежа към приобщаването си към ЕС.

„България е готова да Ви окаже пълно съдействие по пътя на укрепването на демократичните ценности и Ви насърчаваме да продължите да работите за тази цел“, изтъкна българският премиер. Борисов подчерта, че Молдова е и важен партньор по отношение на инициативата за Източното партньорство на ЕС, чиято цел е постигане на възможно най-близко политическо асоцииране и възможно най-висока степен на икономическа интеграция.

Министър-председателят акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е важна за отличните връзки между народите на двете страни. Борисов изрази благодарност за усилията на молдовските власти при съхраняването на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство. В този контекст Борисов отбеляза, че преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев” би допринесло още повече за културната и духовна близост на двата народа.

Борисов заяви желанието на страната ни да предостави безвъзмездно финансиране за изпълнението на приоритетни за двете държави проекти като подобряване на социално-икономическото благосъстояние на населението в район Тараклия, както и в подкрепа на усилията на молдовското правителство за справяне с пандемията от COVID-19.

В хода на разговора българският премиер и молдовският президент изразиха удовлетворение от динамиката на двустранния политически диалог през последните години. И двамата бяха единодушни относно необходимостта от активизиране на търговско-икономическите отношения.

Бойко Борисов отправи покана към молдовския президент Мая Санду да посети България в удобно за нея време.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

007

007

28.01.2021 | 22:24

D O L U GENERALITE ,DAYTE VLASTTA NA TSIVILNITE ! STIGA VOENNA DIKTATURA I UPRAVLENIE !

Отговори
1 1
red

red

28.01.2021 | 22:22

EDINIYHAT E GENERAL-POJARNIKAR PREMIER,BIVSH OHRANITEL NA PRAVESHKIYAT GOVEDAR NA STADOTO CHERVENO BALKANSKO GOVEDO I BADESHT PREZIDENT NA BULGARIYA,DOKATO DRUGIYAT E GENERAL I TO LETETS I OTGORE I PREZIDENT - RUSOFIL,NATSIONALIST I NARTSIST ! S EDNA DUMA I DVAMATA NE SA STOKA ! GENERALI I TO S 38 000 ARMIYA ,DOKATO LOVTSITE -BRAKONIERI-UBIYTSI SA 210 000!

Отговори
1 1
Това е положението!

Това е положението!

28.01.2021 | 20:49

Така че подкрепяш не подкрепяш твойто мнение не тежи.... Тежат само килата ти...

Отговори
2 1
Това е положението!

Това е положението!

28.01.2021 | 20:47

Толкова си прос, че даже мутрата ти издава че си еталон на простотИята... Приличаш на един селски текезесарски бригадир.... Къде е ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ!!! ОТ НЕГО НЕ САМО СЕ ВИЖДА МЪЖКОТО ДОСТОЙНСТВО НО Е И С ПОКРИТИЕ НА ИНТЕЛЕКТ И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, КУЛТУРА.... ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ.... ПРАВИЛЕН И ТОЧЕН ИЗКАЗ.... АБЕ КЛАСА!!! А ТОЯ СЕЛЬО С МАЗНАТА ФИЛИЯ, И ПРОСТАШКАТА ЛЕКСИКА НА СТРИНА ГЮРГА... ЧУДЯ СЕ КОЯ Е ТАЯ ДЕТО СИ Я Е ПРЕЖАЛИЛА ЗА ТОЯ СЕЛСКИ БРИГАДИР... БОЙКО.... ТЯ СИГУРНО ИМА "ДВЕ*??? ЩОМ Е ПРЕЖАЛИЛА ЕДНАТА СИ....

Отговори
1 2
123

123

28.01.2021 | 22:18

B.BORISOV IMA FIZIKA I DARTJANIE NA KRASTNIKA NA MAFIYATA,DOKATO RUMEN RADEV E 100% VANSHEN VID NA SEKRETAR NA BKP OT PREDI 89 GODINA!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай