Следвайте ни

Борисов подкрепи австрийския канцлер за ваксините в ЕС

viber icon

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с австрийския канцлер Себастиан Курц и изрази подкрепата си за неговата инициатива да бъде внимателно разгледан начинът на доставка и разпределение на ваксините, договорени от Европейската комисия, към държавите членки на ЕС.

Повод за разговора стана изказването на Курц, според което някои членки на ЕС имат „тайни договори“ за доставка на ваксини и например Малта ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли.

Според Борисов е необходимо дистрибуцията на ваксините да се реализира на принципа, около който се обединиха държавните и правителствени ръководители по време на заседанието на Европейския съвет на 21 януари. Тогава в заключенията, направени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел беше посочено, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база населението на страните членки. 

Премиерът Бойко Борисов изрази своята признателност към председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен и нейния екип за работата, която те свършиха по сключването на договорите и осигуряването на ваксини за целия ЕС. 

„Вече повече от година заедно се борим срещу разпространението на COVID-19. Обединихме усилията си, защото знаем, че сме по-силни, когато сме единни и че никоя държава няма да е защитена от COVID-19, освен  ако всички не сме в безопасност“, категоричен  беше българският министър-председател. Премиерът Борисов напомни за  началото на пандемията, когато България беше една от първите държави, която успя бързо да реорганизира производството си, така че да започне да произвежда защитни средства, обезпечавайки своите нужди и предлагайки подкрепа на други държави да запълнят липсите си. „Така солидарно трябва да продължим и занапред“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. По думите му е въпрос на солидарност всички държави членки да имат еднакъв достъп до важния ресурс, каквито са ваксините срещу COVID-19. 

В рамките на телефонния разговор премиерът Борисов и канцлерът Курц обсъдиха ситуацията с пандемията в България и Австрия. Обмениха опит по отношение на борбата срещу разпространението на COVID-19 и трудностите, пред които държавите са изправени в условията на световната  криза.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Не съм от тия...

Не съм от тия...

12.03.2021 | 17:46

„Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. Из изявление на проведеното днешно спешно съвещание на правителството. Тоест оправдание за дето, каквото ни наредят началниците отгоре го изпълняваме безпрекословно.

Отговори
3 2
КРЕПЕЖНИКА БОЙКО

КРЕПЕЖНИКА БОЙКО

12.03.2021 | 17:08

АМИ ТОЙ ДРУГО И НЕ Е ПРАВИЛ ВСЕ ГО КРЕПИ НА НЯКОЙ...СЕГА НА ТОЗИ ВЧЕРА НА ОНЗИ С ИШИАСА УТРЕ ЩЕ ВИДИМ НЕКА СЕ СЪБУДИМ.... КРЕПИ ИМ БОЦКА КРЕПИ ИМ ГИ ЧЕ ТО И ТОВА Е РАБОТА..ХОРАТА ИМАТ ТОПКИ И ИМАТ НУЖДА НЯКОЙ ДА ИМ ГИ КРЕПИ...УСПЕХ...

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?