Следвайте ни

Борисов отговори за Русия, АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

viber icon

Имахме огромни задължения и арбитражен съд в Париж. Нямахме подписан договор, за да знаем колко ще се оскупи цената. В момента са подадени 12-13 оферти, но няколко от тях заслужават нашето внимание.

От една страна за Китайската компания, южнокорейската ядрена и един консорциум на "Росатом". Хипотезата сега е напълно различна за "Белене". Имаме два собствени реактора. Към тях се присъединява "Росатом", "Дженералелектрик", "Фраатом" и една немска компания.


Това заяви от трибуната на парламента премиерът Бойко Борисов относно продължаването на проекта Белене, пише Блиц. 

"Що се касае за Южен поток. Знаете защо беше спрян. Няма да коментирам, за да не дразня. Положихме огромни усилия за него и президентът Путин и премиерът Медведев. Той реално от днес се строи. За над милиард евро ще текат процеси. Проектът е "Балкански" и звучи много по-добре от "Турски", не че имам нещо против Турция. Тази дума "Балкани" се приема позитивно в Европа", каза той.

"Възможно най-добри отношения имаме с Русия, такива каквито имаме с Европа, САЩ и всички страни. Проблемът с миграцията и заплахата, която върви, защото в Турция вече не ги искат, след като не си плаща Европа, е сериозен", заяви Борисов. 


"Младен Маринов каза, че 440 днес са влезли до 11 часа. Натискът е изцяло към Гърция. Към нас турците си спазват ангажимента", каза премиерът.

„Въпросът със санкциите не е по силите на България и, ако си мисли, че някой тук може да го придвижи, за да паднат, се заблуждава. Всички в съвета гласуват за санкции“, добави той.

„Наивно е да кажа, че мога да направя така, че да паднат санкциите и затова не бих го казал. Ако Минските споразумения се спазят, тогава сигурно ще паднат санкциите. Виждате, че големите държави се бомбардират със санкции една друга. Това влияе страшно много и на търговията и на отношенията“, каза Борисов.


„Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегическа партньори и държим на тези си думи. Много неща сме направили иначе за Руската федерация и тя го оценява. Прагматично точно и на базата на взаимната изгода продължаваме да работим нататък“, добави Борисов.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?