Следвайте ни

Борисов от Виена: Нито една компания не изпълнява договора си за ваксините

viber icon

Министър-председателят на България Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович дават пресконференция след срещата си по повод позицията и настояването им за справедливо разпределението на ваксините срещу COVID-19 в ЕС въз основа на процента на населението на всяка страна членка.

"Винаги сме вярвали в европейската солидарност. Гласували сме ваксините да бъдат разпределени пропорционално. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините. Но нито една от компаниите не изпълняват договорите си. Не само това. Те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение. Казват, че имало някакъв комитет, който взимал по-важни решения в ЕС, защото аз не разбирам как може да се променят нещата без ние да сме гласували", възмути се Борисов.

 "Комисията ни е казала да се въздържаме от руски и китайски ваксини и ние сме поръчали от тези, които са ни казали -  посочи Борисов. - Нашият призив от днес е несправедливостта да бъде променена. Иначе действително ще излезе, че май едни държави ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат. И ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни. Аз вярвам на съвета и комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. На 4 април у нас има избори и на нас са ни особено важни ваксините. Благодаря, Себастиян за възможността да бъда тук".

ЕС е изправен пред изключително сложни решения и за това ние трябва да имаме един механизъм за корекция на разпределението на дозите ваксини в ЕС. Ако този механизъм в момента не е ефективен, той може да бъде променен. Днес се споразумяхме върху едно предложение, което стана ясно именно в следствие на поръчките на АстраЗенека. Видяхме, че поради големите количества, поръчани от нас, но те не са в състояние да доставят такива количества и това ще забави ваксинирането в страните-членки. Тук възниква въпросът за качеството на договорите с производителите на ваксини. Ние всички сме част от тези договори и мисля, че договорите трябва да станат публично достояние, тъй като това е в интерес на всички граждани на ЕС, посочи Янез Янша.

Аз като министър-председател на Словения мога да кажа, че ние през втората половина на годината ще поемем председателството на ЕС и се надявам то да протече в една нормална атмосфера на подем след преодоляването на COVID-19. Ако през юни трябва да бъдат ваксинирани повечето от гражданите на ЕС, би трябвало разпределението на ваксините да бъде по-добро, допълни Янша.

Андрей Бабиш поздрави Курц за куража да засегне чувствителната тема за разпределението на ваксините. Всички подчертахме важността на тази равнопоставеност при разпределението и всички се договорихме за тези количества, които да бъдат пропорционални на населението на европейските страни. Целта ни беше до юни да имаме до 70 процента ваксинирано население. Но принципът на разпределение на ваксините се промени и това няма да се случи. Но благодаря на федералния канцлер на Австрия, нито за минута не се колебах да се присъединя към тази инициатива, отсече Бабиш. И допълни, че утре, на видеоконференция, ще изтъкне отново своята позиция. Въпросът е да има равнопоставеност на доставките, защото ние не можем да обясним на населението защо към момента е така, допълни той.

След пресконференцията Борисов се среща с канцлера на Австрия Себастиан Курц.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

А дано

А дано

16.03.2021 | 16:39

Тъкмо ще се забави изтреблението на хората с ваксините!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?