Следвайте ни

Борисов: Обезпечаваме с нови 240 млн. лв. мерките за запазване на заетостта и подкрепа на семействата

viber icon

Допълнителни 240 млн. лева осигури днес правителството, за да продължат да действат общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията. В рамките на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов изтъкна, че средствата за изпълнението на мерките са подсигурени, така че всякакви оправдания за липса на финансиране са неоснователни.

Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места.

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв. До края на юни се осигурява мярката „Запази ме“ за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени 62,5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници.

Общо 50 млн. лв. се насочват към мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места.

Програмата за осигуряване на детегледачи „Родители в заетост“ продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лв. Интересът към програмата е голям. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73,9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“. По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48,2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.

В края на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов благодари на вицепремиерите и министрите за работата им през изминалия мандат. „Благодаря на всички Вас за работата, която вършите до последния момент“, заяви премиерът и акцентира върху част от успешните политики, реализирани през последните четири години. Министър-председателят добави, че е важно да има реални решения и предложения, с които да се надгражда постигнатото занапред, а не популизъм, какъвто има в настоящия парламент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

КО КО КАЗА?!?!

КО КО КАЗА?!?!

05.05.2021 | 14:53

ВИДНО Е САМО ЕДНО ЧЕ НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ОТ ИЗЯВИТЕ БОЙКОВИ ВЕЧЕ....

Отговори
1 0
КО КО КАЗА?!?!

КО КО КАЗА?!?!

05.05.2021 | 14:47

МЪКАААА БОЦЕ !!! МЪКАААА !!!! СЕГА И ПИСКЮЛИ ДА СИ ВЪРЖЕШ ...НЯМА КОЙ ДА ТЕ ПОГЛЕДНЕ....ИЗТЕЧЕ БОЙКО ИЗТЕЧЕ ДАЖЕ НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ДЪРПАМЕ ВЪЖЕНЦЕТО НА КАЗАНЧЕТО.....ОТТЕЧЕ.... САМО МИРИЗМАТА ТИ ОСТАНА ДА СМЪРДИ....

Отговори
1 0
Стоян

Стоян

05.05.2021 | 14:02

Ти кои пари раздаваш бе охлюв ? Парите на данъкоплатците. Време е да изчезнеш,завинаги! Омръзна ни да ти гледаме с урата.

Отговори
3 0
Tikvyn

Tikvyn

05.05.2021 | 13:41

Prez tezi godini vlast tozi chovechec edin pat ne kaza Darina Pavlova e za arestyvane za sad Bojkov sashto. Toi si traika I si pravi partii s tqh. Edin pat jurnalist ne kaza Darina e za arestyvane..

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?