Следвайте ни

Борисов: Няма да има правителство и след новите избори ВИДЕО

viber icon

И след предсрочните избори, които вече са неизбежни, няма да бъде сформирано правителство. Това предупреди премиерът в оставка Бойко Борисов, който се появи с набола брада на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ. Той отново отправи тежки критики към другите партии в парламента и се оплака как искат да дадат на президента Румен Радев да управлява държавата. Намекна и какъв кандидат търси ГЕРБ за президентския вот наесен.

"Аз съм човек, който винаги когато влага парите на данъкоплатците, показва къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги проведохме в пандемия и пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казват, че изборите са били честни и добре проведени", започна разсъжденията си Борисов.

"Именно заради това демокрацията е скъпо нещо - партиите са длъжни да направят необходимо, за да има стабилно управление", продължи той. И даде пример че има държави, като Белгия например, където на 1-2 години правят правителство.

Там обаче няма тази глупост - служебно правителство

Но това е, защото вярват в демокрацията и на политически парти, и на избора на техния народ",отбеляза лидерът на ГЕРБ. После горещо благодари отново на избирателите, че партията му пак е първа политическа сила.

Тези, които се нарекоха "Отровно трио", нарекоха ГЕРБ "токсични", каза Борисов и попита не са ли токсични БСП, ДПС и "Демократична България", с които никой не иска да прави правителство.

Той осъди изказването на Корнелия Нинова, в което тя призова за по-бързо връщане на мандата, "защото продължава управлението на Борисов".

"Отнасям се с уважение към всяка партия, но не може уважаемата Нинова да каже: повече от месец мина, не може още Борисов да управлява, бързо да връщаме мандата и да закриваме парламента. Да си бяха направили едно правителство, проформа ако трябва - какъвто е в момента парламентът, обслужващ интересите на кандидат-президента Радев. При този насипен парламент, при това отношение между политическите субекти, кога България ще има пълен мандат? Отново хвърлиха прах в очите на хората. И за партийната субсидия какво стана? Как се съшиха така, че и тя отпадна? Нали това им беше предизборната програма.

На Разпети петък да приемеш закон за три дни, при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема година преди изборите да не се променя закона -

целта беше една-единствена: ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент

Тук е големият парадокс. ЦИК се назначава от Радев, само че на парламента не му направиха методология. Кой трябва да бъде сега председател, как ще назначи и зам.-председател? Абсолютно се погазват всички принципи", показа къде му е най-голямата болка премиерът в оставка.

 Според него още по-смущаваща е терминологията, която се е въвела. Затова Борисов започнал консултации с юристи. Проблем от ГЕРБ откриват при видеонаблюдението и как ще бъде определяно къде ще се състои то.

"Какво значи в един закон, който е империчен, да напишеш "при възможност". Видео наблюдение ще има при възможност, ама кой ще я определи. Ще имаме състезание, в което единият отбор ще има и съдиите. Как ще кажеш в кой град и коя секция ще има", попита Борисов.

Той атакува и решението за машинното гласуване, прието с променит в Изборния кодекс миналата седмица, което ГЕРБ обяви, че ще атакува в Конституционния съд.

"Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и ще купят още машини? Това няма ли да се обжалва, или вече е избрана фирмата, която ще ги доставя? Това за мен не е новост. Новостите ще дойде за българския народ, когато видят истината в очите.

Да ги попитам и как ще разнесат машините до Америка, Австралия?

Кой ще следи къде се съхраняват тези машини и кой чука по тях?", попита още Борисов.

Според Борисов целта била да се продължи служебно правителство, излъчено от президента Радев, месеци наред. Той обвини останалите политически партии, които влязоха в парламента, в бягане от отговорност и харчене на пари на данъкоплатците.

"Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно. Затова ние отидохме, предложихме кабинет - с имена, с хора, и отидохме да говорим. Те отказаха. Но те явно не искат да говорят нито с Трифонов, нито с БСП. А след два месеца кой ще ни оправи отношенията, когато имаме разединител на нацията, а не обединител? Защото след два месеца, след следващите парламентари избори,започваме да плащаме за президентски. Бедна държава да дава пари за избори през два месеца, аз не го считам за редно. Няма да ви губя времето с разкази как съм правил правителство с патриотите", добави премиерът в оставка. После описа и какъв кандидат на ГЕРБ ще изправят срещу Румен Радев наесен.

Бъдещият президент ще е умен, красив, с опит, приет на запад, но с добри отношения на изток

Няма да съм аз, побърза да обяви Бойко Борисов. Той обаче заяви, че сега се е съсредоточил върху парламентарни избори, които са най-важни за „парламентарната република".

Той се извини на социолозите, защото много пъти им се подигравал, че не познавали предварително резултатите, но сега били точни с прогнозата, че ГЕРБ ще е първа политическа сила.

Попитан как ще коментира това, че депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов нарече полицаите, които пазеха на протестите "еничари", Борисов отговори:

Те добре, че бяха еничарите, че един можеше да си тръгне с потури, не само с фес

Не закачайте полицаите, сега ще пазят вас. „Има такъв народ" направиха страшно много - махнаха секциите в съседните държави, приеха мажоритарния вот, решиха битовите проблеми на българите, съставиха правителство", заяви саркастично премиерът в оставка.

С изказвания в подкрепа на своя лидер се включиха и останалите участници в брифинга

Отношение по темата с приетите промени в Изборния кодекс взе  правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова, която миналия петък се оплака как била извикана още в 7,45 в президенството с държавния печат за да се обнародват незабавно промените в Изборния кодекс.

Тя заяви, че е притеснена от толкова прибързаните промени, приети без да се изчакат становища на институции.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че това е абсолютен правен и конституционен прецедент.

Новите варвари погазиха не само Конституцията и законите, но направо превъртяха и времето

Никога досега не се е случвало промени в закона да бъдат обнародвани в датата на приемането – говоря за указа, подписан от президента Радев за "Държавен вестник", обясни с патос Атанасова.

Коя държава в Европа го прави това с машините, питайте Рюте, аз говорих с него и той каза, че са се отказали, защото не може да се защити резултатът. Сега наказваме народа: щом не иска машини - насила. Сега и Христо Иванов иска, не иска, ще гласува на машина, коментира Борисов.

Десислава Атанасова добави, че с промените в Изборния кодекс се погазва тайната на вота.

Фактът, че едва 24% гласуваха с машини, означава, че хората не вярват на този вид гласуване, намери начин да се изяви и вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева.

Не се ли притесняват от факта, че купуваме машини от Венецуела, в която правителството с милиции убиват собствените си граждани със снайпери, докато протестират? Не се ли притесняваме ние държава член на ЕС, че купуваме и гласуваме само на машини, които се произвеждат в такава държава? Тези хора нямат никаква представа как се организират изборите в чужбина и какво коства това – как ще закарат машините, как ще ги охраняват, съхраняват и кой ще ги инсталира, добави Захариева.

Сега всички се състезават да бъдат критици, но това не е есенцията на политиката. Есенцията е да взимаш решения, изтъкна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и определи като абсурд краткият живот на този парламент да е фокусиран единствено върху промяната на изборните правила.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (27)

Страх

Страх

03.05.2021 | 17:34

Ми той умрял ма........ от страх

Отговори
7 0
Лимбо

Лимбо

03.05.2021 | 16:41

Оф, починах си 1 месец , тъкмо зех да са съвземам и са почва отново

Отговори
4 0
И тоя ми говори за варваризация. Потрес

И тоя ми говори за варваризация. Потрес

03.05.2021 | 16:37

Ти ли ще ни говориш за варвари бе Борисов.Ами ти отдавна варваризира България през тези 10 години.Монголска ОРДА да беше минала през нея нямаше да е толкова ограбена от тебе и твоите лакоми кърлежи.

Отговори
10 3
Трагикокомедията започна

Трагикокомедията започна

03.05.2021 | 16:02

Ха-ха-ха. ....чакаме третия брифинг по късна добра.

Отговори
9 1
ЛУД ЛИ Е БОРИСОВ? МИСЛЯ ЧЕ ДА!

ЛУД ЛИ Е БОРИСОВ? МИСЛЯ ЧЕ ДА!

03.05.2021 | 15:58

ТОЗИ ПОЛУДЯ.СЛЕД МИНУТИ МУ ЗАПОЧВА ВТОРИЯ БРИФИНГ.ВСЕ ПАК СМЕ В ПРАЗНИЦИ.

Отговори
13 1
Ей затова се отиваш Бойко и връщане няма да има

Ей затова се отиваш Бойко и връщане няма да има

03.05.2021 | 15:46

Знаеш ли защо си отиващ Бойко???? Заради такива,като тотев,менда, дана,ташковите, спартачето и прочие мега крадци.И това е само в Пловдив.Навсякъде в БГ са се пръкнали такива твои местни феодали.

Отговори
15 2
Тая ни подлуди

Тая ни подлуди

03.05.2021 | 15:37

А бе човек ,все още е празник бе.Кви извънредни брифинги,Кви пет лева.И на празника ни подлудяваш бе .Вие семейства нямате ли???

Отговори
13 1
чичо Пей

чичо Пей

03.05.2021 | 15:10

Важното е ти да си вън от властта, даже и в затвора, а ще има или няма правителство не е най-големия проблем на България

Отговори
15 4
Гого

Гого

03.05.2021 | 15:03

Радев е некадърен да управлява Бг. дори и два месеца. Ще стане за смях и ще загуби президентските избори! Което е най-хубавото нещо за народа и България.

Отговори
3 17
Тошко

Тошко

03.05.2021 | 14:57

Никога повече БСП, ако сега не вземат мандата и да направят някакво правителство! След нови избори БСП направо ще изчезне завинаги!

Отговори
6 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?