Следвайте ни

Борисов на първата копка за българския суперкомпютър ВИДЕО

viber icon

Премиерът Борисов бе сред присъстващите на първата копка за сградата на българския суперкомпютър. Машинара ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC и е на територията на София Тех парк. 

Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи, заяви Борисов.

 България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Той ще заработи до края на февруари догодина. 

В събитието участваха и министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на България (2007-2012) Росен Плевналиев представители на организациите партньори в консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“. С Борисов пристигнаха и финансовият министър Владислав Горанов и регионалният зам.-министър Николай Нанков. 

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

Тук бях в казармата, бях в поделение, в което беше най-мощният компютърен център в България, а сега правим един от най-мощните в Европа, спомни си Плевнелиев. Той допълни, че скоро  на територията на парка ще се открие нова инвестиция от 70 млн. евро с автомобилния клъстър и правителството - модерен център с лаборатории и офиси на най-високо ниво. Ще има и още една сграда - образователен център с гимназия за индустриите на бъдещето. Предстои да се разкрие нова метростанция, както и да се направи улица, която ще свърже всички сгради през булеварда с БАН. "Не работим на парче, имаме визия и цел. Още не сме направили първа копка, но имаме вече център за изкуствен интелект, както и клъстер, базиран на идеята за компютъра, каза президентът и допълни, че до 5 години ще се разкрият поне 3 хил. нови работни места с поне 7 хил. лв. заплата.

Не само БОШ, а и Световната банка дойдоха в България, от вчера имаме още 2 заявления за потенциални инвестиции в ИТ сектора в технологичния парк, заяви икономическия министър Караниколов. "Позиционирането на суперкомпютъра е абсолютна възможност за нашата икономика. Бизнесът и науката - вие ще работите с тази технология и апелирам: използвайте я на 100%", категоричен беше министърът. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на всички присъстващи за подкрепата за реализацията на проекта и заяви, че инвестициите в технологии, иновации и образование е пътят на София и България.

40% от новите работни места през последните години са свързани с новите технологии, допълни и българският еврокомисар Мария Габриел. По думите й освен предвидимост този проект дава и перспективност. Той може да е координационното звено на Балканите, да привлича инвестиции, да създава продукти и да е от полза на икономиката и хората. България има потенциал да бъде регионален лидер.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

02.07.2020 | 19:40

СуперКОМПОТ!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?